Citibank: Cryptocurrencies hebben geleid tot nieuw denken

Cryptocurrencies herdefiniëren de hele betalingsinfrastructuur, aldus een nieuw rapport van multinational Citibank. Het voegde eraan toe dat digitale activa zijn uitgegroeid van slechts een “internetnieuwigheid” tot een markt van twee biljoen dollar.

Het rapport biedt tevens een blauwdruk voor organisaties die overwegen om cryptocurrency-betalingen te adopteren of gewoon te investeren in digitale activa als een waardeopslag, en schetst drie belangrijke aspecten waarmee ze rekening moeten houden:

  1. Het boekhoudteam moet over de juiste tools beschikken om met cryptocurrencies om te gaan.
  2. Selecteren welke digitale activa als betaling worden geaccepteerd.
  3. En of de organisatie crypto op haar balans zal houden?

Het rapport gaf het volgende aan:

“Cryptocurrencies zijn geëvolueerd van een obscure internetnoviteit tot een marktkapitalisatie van twee biljoen dollar. Of cryptocurrency het betalingssysteem zoals we dat nu kennen wel of niet verstoort, het heeft geleid tot nieuw denken in de betalingsinfrastructuur, verwerking en boekhouding, naast de toenemende acceptatie ervan als een waardeopslag.”

Citi biedt ook twee benaderingen voor het ontvangen van cryptobetalingen. Een daarvan is via het agent-model, wat betekent dat een derde partij moet worden gevonden om hun digitale activa te verzamelen en te bewaren. De andere manier is via het direct-model, waarin organisaties hun privésleutels met hun eigen portemonnee bewaren en beheren. Toch blijft één van de grootste uitdagingen voor instellingen het beheersen van prijsvolatiliteit. Het gaf het volgende hierover aan:

“Bij het accepteren van crypto zal een organisatie de prijs waarschijnlijk terug willen fixeren in hun functionele valuta. Als gevolg hiervan buigt de prijs in crypto in plaats van fiat-valuta. Hoewel dit de organisatie een hulpmiddel biedt om prijsrisico’s te beheersen, ligt het echte prijsrisico bij de crypto-afzender, die doorgaans de klant of klant van een organisatie is.”

Dit rapport is de meest recente van Citibank. In maart publiceerde het ook al een rapport van 100 pagina’s met de naam “Bitcoin, at the Tipping Point”, waarin het opmerkte dat Bitcoin de “valuta bij uitstek voor internationale handel” zou kunnen worden, aangezien de cryptomarkt massale belangstelling zag van financiële instellingen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!