Bitcoin koers daalt door vastgoedcrisis in China

Zoals jullie gemerkt hebben zijn de prijzen van toonaangevende cryptocurrencies vandaag flink gedaald. Dit heeft voornamelijk te maken met de slechte start van de S&P 500 en de schuldencrisis van de Chinese vastgoedgigant Evergrande.

Als gevolg hiervan daalde de Bitcoin koers met ongeveer 9% van $48.000 naar $43.000 op het moment van schrijven, terwijl de Ethereum koers met ongeveer 10% daalde van $3350 naar $2987. Als we op CoinMarketCap kijken zijn dit echter niet de enige cryptocurrencies die getroffen zijn door het slechte nieuws. De meeste andere crypto-projecten ervaren een rode maandag, met verliezen tussen 10% en 15%.

Evergrande en Sinic Holdings in de problemen

Zoals gezegd is de hoogstwaarschijnlijke reden waarschijnlijk de angst in China en Hong Kong met betrekking tot de vastgoedgigant Evergrande en vastgoedontwikkelaar Sinic Holdings, die met zo’n 87% gedaald is. Dit de eerste keer dat er zo’n opmerkelijke crash plaatsvond sinds de start van de vorige crisis in 2008.

De laatstgenoemde is een middelgrote projectontwikkelaar met een recent gerapporteerde omzet van $12 miljard in 8 maanden. De handel in het aandeel is stopgezet, met de wipe-out die in ongeveer vier uur plaatsvond, vermoedelijk omdat het een schuld / eigen vermogen-ratio heeft van 291,19.

Andere markten ook het slachtoffer

De vastgoedsector als geheel in China en Hong Kong heeft hiervan de gevolgen gezien, met een daling van de Hang Seng Property Index met ongeveer 6,7%. Tevens zijn grondstoffen ook gedaald. De Hang Seng-index geeft aan dat ze met 6% gedaald zijn, waarbij olie met 1% gedaald is, aangezien er vermoedelijk een lagere vraag wordt verwacht.

De problemen in de vastgoedbrache breiden zich echter ook uit naar verzekeringen. Ping An is 5,8% gedaald. Chinese media melden het als volgt, volgens een ruwe vertaling:

“Voor vastgoedbedrijven zoals Evergrande, Blu-ray en Oceanwide, die veel marktaandacht hebben gekregen, is het kapitaal van Ping An Insurance ‘nul-blootstelling’, ongeacht of het eigen vermogen of schuld is.”

Evergrande zou dus het topje van de ijsberg kunnen zijn, waarbij de uitverkoop zich ook uitstrekte tot het bankwezen, aangezien de China Merchants Bank, met $1 biljoen aan activa, met meer dan 9% kelderde.

Wat heeft dit met crypto te maken?

Te midden van de economische chaos en vastgoedcrisis, kan men zich afvragen wat dit precies met crypto te maken heeft. Welnu, de financiële sector is multidimensionaal en snijpunten tussen verschillende dimensies zijn bijna onvermijdelijk.

Crypto-transacties zijn als zodanig sterk afhankelijk van stablecoins. Het is een bekend feit dat zowel handelaren als beleggers de voorkeur geven aan het gebruik van stablecoin-handelsparen in plaats van fiat. Tether (USDT), de grootste stablecoin op basis van marktkapitalisatie, is een in Hongkong gebaseerde stabiele valuta. Door in hetzelfde speelveld te blijven als Evergrande, is Tether in redelijke mate vatbaar voor het domino-effect.

Tevens is het belangrijk om te weten dat de meeste reserves die Tether aanhoudt om zijn USDT te ondersteunen, commercial papers (CP’s) en depositocertificaten (CD’s) zijn in plaats van de Amerikaanse dollar. Volgens officiële gegevens heeft het meer dan $30,8 miljard aan CP’s en CD’s.

Zodra de Evergrande-crisis aan kracht begon te winnen, begonnen mensen uit de crypto-ruimte de holdings van Tether in twijfel te trekken. Deze claims hielden echter geen stand toen het bedrijf beweerde dat het geen Evergrande CP had. Een recent rapport van Reuter benadrukte het volgende:

“Tether heeft geen handelspapier of andere schuld of effecten uitgegeven door Evergrande en heeft dit ook nooit gedaan.”

Gaat Evergrande omvallen?

Op het moment van schrijven werd echter aangekondigd dat Evergrande net een proces heeft gestart om zijn investeerders terug te betalen met scherp geprijsde eigendommen. Tevens denken velen analisten dat de staat gaat ingrijpen om de onderneming te redden, ofwel een herstructurering faciliteren waarbij andere ontwikkelaars de onvolledige projecten van Evergrande zouden kunnen overnemen in ruil voor een deel van de stukken grond die het bezit.

Het is echter nog steeds oppassen voor investeerders. De schuldencrisis heeft namelijk het potentieel om het rendement op obligaties, CP’s, CD’s en aandelen die verband houden met de onroerendgoedsector naar beneden te halen. Als de schuldenbom van Evergrande ontploft, zou de kettingreactie op andere sectoren, waaronder die van crypto, gigantisch kunnen zijn.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!