Virtual reality kleding is een sterk opkomend fenomeen, aldus eToro-analist

De modewereld moet zich schrap zetten voor een drastische verandering: De toenemende populariteit van virtual reality kleding. Deze trend begint ervoor te zorgen dat steeds meer mensen net zo veel waarde gaan hechten aan de kleding die hun avatars dragen in een 3D virtual reality platform, zoals bijvoorbeeld Centraland of The Sandbox, als aan de ‘echte’ kleding in hun garderobe. Simon Peters, crypto analist bij multi-asset beleggegingsplatform eToro, zei het volgende hierover:

“Hoewel het idee om echte euro’s uit te geven aan kleding die niet echt bestaat voor velen verbijsteringwekkend is, is virtual reality toch een sterk opkomend fenomeen. Als avatar zijn mensen in online 3D omgevingen in staat om virtueel samen te komen, rond te lopen, vrienden te ontmoeten en te gamen. En terwijl ze dat doen blijken ze – net als in het echte leven – belang te hechten aan goede kleding.”

Hij ging verder met aangeven dat deze trend ook interessant kan zijn voor beleggers, aangezien kledingontwerpers hierop in kunnen spelen door de opkomst van non-fungible tokens (NFT’s). Door het gebruik van NFT’s kan er eigenaarschap aan digitale objecten gekoppeld worden. NFT’s zijn niet alleen in de modebranche steeds populairder aan het worden, maar worden ook in andere sectoren zoals sport of kunst gebruikt. Peters ziet echter veel kansen voor beleggers op het gebied van digitale mode:

“Dit heeft al enkele ongelooflijke winsten opgeleverd zoals bijvoorbeeld voor RTFKT, een virtueel modemerk opgericht in 2020, die onlangs een digitaal jasje voor $125.000 verkocht. Niet alleen startups, maar ook grote modehuizen en ontwerpers als Louis Vuitton (MC.PA), Under Armour (UA) en Nike (NKE) pikken een graantje mee. Van virtuele schoenen, jassen, broeken tot kimono’s, alles komt voorbij in de mooiste ontwerpen. De totale omvang van de NFT kleding markt is moeilijk vast te stellen. Alleen al in Decentraland werd in de eerste helft van 2021 voor 636.000 euro aan NFT kleding verkocht, ten opzichte van 226.000 euro in dezelfde periode vorig jaar.”

Daarnaast is het zo dat onderwijsinstellingen ook inspelen op de trend. Het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) biedt deze zomer een cursus Digital Fashion Designing aan voor iedereen die voorbereid wil zijn op een nieuw digitaal tijdperk in de mode-industrie. Ook hier gaat het om NFT kleding, maar ook om kleding die jij zelf gemakkelijk virtueel kunt passen en bijvoorbeeld tijdens videocalls kunt dragen. De University for Creative Arts in Farnham (UK) biedt sinds dit jaar zelfs een Master in virtueel kledingontwerp aan. Peters gaf hier het volgende over aan:

“Het zou voor beleggers interessant kunnen zijn om de NFT ontwikkelingen in de mode-industrie te volgen. Zeker nu NFT kleding langzamerhand ook onderdeel begint uit te maken van opleidingstrajecten en modeshows zoals de Paris Fashion Week dit jaar.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!