Scammers plaatsen nep-bitcoin-weggeefactie op overheidswebsite in Rusland

Oplichters hebben via een gehackte website van de Russische overheid een nep-bitcoin-weggeefactie georganiseerd. Er werd duidelijk dat de belangrijkste website van de lokale overheid in de Russische stad Ryazan, ongeveer 200 km ten zuidoosten van Moskou, twee keer op één dag het doelwit is geweest van hackers, meldde het lokale nieuwsplatform Rzn.info.

De niet-geïdentificeerde aanvallers publiceerden een advertentie waarin BTC werd aangeboden aan degenen die een speciale applicatie downloaden. De oplichters beloofden aanvankelijk 0,025 BTC te sturen naar elke bezoeker die de app besloot te installeren. Ze veranderden het aanbod echter later in een prijs van $1.000 in bitcoin voor elk van de vijf willekeurig gekozen deelnemers aan wat werd geadverteerd als de ‘Ryazani online loterij’. Gelukkig zijn beide advertenties zijn al verdwenen van de site.

Het is duidelijk geworden dat het volume van cryptocurrency-gerelateerde fraude over de hele wereld is in 2021 aanzienlijk toegenomen. Tijdens de eerste helft van het jaar bedroegen de verliezen naar schatting $1,5 miljard, wat twee tot drie keer meer is dan het totaal dat in dezelfde periode van vorig jaar werd geregistreerd, aldus experts van het IT-beveiligingsbedrijf Zecurion.

Volgens het eerder deze week gepubliceerde rapport is de Russische Federatie goed voor 2% van het wereldwijde bedrag – ongeveer $30 miljoen, of bijna 2,2 miljard roebel. Analisten zijn van mening dat de belangrijkste redenen voor de piek voortkomen uit de toenemende blootstelling van gebruikers aan cryptocurrencies en de wens om snel winst te maken in een groeiende sector met beperkte regelgeving. Mede om deze reden haastten overheden zich om crypto-regulering in te voeren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!