Deloitte onderzoek: Crypto’s kunnen in de komende 5 tot 10 jaar fiat-valuta’s vervangen

Uit de jaarlijkse wereldwijde blockchain-enquête van Deloitte is gebleken dat 76% van de financiële professionals denkt dat digitale activa “in de komende 5 -10 jaar zullen dienen als een sterk alternatief voor of regelrechte vervanging voor fiat-valuta’s.”

Deloitte is één van de “Big Four” accountantskantoren, samen met KPMG, EY en PwC. Het heeft de afgelopen vier jaar een blockchain-enquête uitgevoerd. De enquête van 2021 is de eerste die expliciet betrekking heeft op de commerciële activiteiten die mogelijk worden gemaakt door blockchain-technologie.

Het bedrijf ondervroeg meer dan 1.000 financiële professionals in Brazilië, China, Hong Kong, Japan, Singapore, Zuid-Afrika, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten en werd uitgevoerd tussen 24 maart en 10 april.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat 81% van de respondenten het ermee eens was dat blockchain-technologie “breed schaalbaar is en mainstream is geworden”. Tevens werd duidelijk dat 73% dacht dat hun bedrijf blockchain en digitale activa zullen moeten gebruiken of het risico te lopen om het concurrentievoordeel te verliezen.

Er zijn wel een aantal zorgen

Hoewel de meeste van de respondenten positief waren over de toekomst van de ontluikende technologie, waren er nog wel een aantal zorgen. Zo gaf 65% van de financiële professionals aan dat de bestaande financiële infrastructuur één van de grootste obstakels is voor de acceptatie van digitale activa. 63% dacht dat cyberbeveiliging een andere drempel is en 60% zag obstakels in de regelgeving.

De zorgen zijn niet verrassend, aangezien de wettelijke kaders en technische infrastructuren cryptocurrencies nog niet echt weten bij te benen. En er zijn talloze voorbeelden van hacks die grote bedrijven logischerwijs afschrikken.

Ondanks de uitdagingen heeft de crypto-markt een sterke aantrekkingskracht onder financiële professionals. Als het ging om de vraag hoe crypto zou worden ingezet, zei 43% van de ondervraagden dat hun bedrijf uiteindelijk cryptocurrencies als betalingsoptie zou kunnen gebruiken, en 45% zou hun activa tokeniseren. Tot slot zei 44% dat crypto hun instelling toegang zou geven tot gedecentraliseerde finance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!