Bitcoin is goud al aan het vervangen, aldus Bloomberg strateeg

Sinds de conceptie van Bitcoin (BTC) zijn er al gesprekken aan de gang over dat het op den duur goud zal gaan vervangen. Dit werd echter door vele goud-supporters ontkend. De bekende senior grondstoffenmarktstrateeg van Bloomberg Intelligence, Mike McGlone, heeft echter gisteren aangegeven dat dit momenteel al aan de gang is, zelfs nu de regelgevers van de Verenigde Staten proberen de opmars ervan te verstoren.

De strateeg schreef de “digitalisering van geld en financiën” toe aan de superieure groei van de Bitcoin-markt ten opzichte van goud, en merkte op dat dezelfde factoren de Amerikaanse dollar hielpen om “snel en organisch” dominantie te krijgen over het edelmetaal.

McGlone’s opmerkingen verschenen als een samenvatting van een recente driedaagse conferentie in het Bretton Woods-hotel in New Hampshire, die werd bijgewoond door economen, macro-analisten en investeerders, waaronder Jurrien Timmer van Fidelity Investment en Amy Oldenburg van Morgan Stanley.

Bretton Woods is populair onder economen vanwege het hosten van de monetaire en financiële conferentie van de Verenigde Naties in 1944, wat later leidde tot de verplichting dat de Verenigde Staten, Canada, West-Europese landen, Australië en Japan hun valuta aan goud zouden koppelen. Als gevolg daarvan verdiende het nieuwe monetaire systeem de titel van het ‘Bretton Woods-systeem’.

Maar op 15 augustus 1971 haalde de Amerikaanse president Richard Nixon de dollar van de goudstandaard. Veel economen juichten de stap toe en deden een beroep op de benchmark van John Maynard Keynes dat de gouden standaard “een barbaars overblijfsel” was.

De meest recente conferentie “Bretton Woods: The Realignment” diende als een metaforische hommage aan het einde van het Bretton Woods-systeem, terwijl de nadruk lag op opkomende financiële activa zoals Bitcoin die de “dollarhegemonie” dreigen te verdringen om de volgende wereldwijde reserveactiva te worden.

Door dit te doen, heeft Bitcoin de positie van goud als traditionele concurrent van de dollar direct uitgedaagd, wat, zoals McGlone al zei, al gebeurt. Hij tweette het volgende:

“Digitalisering van geld en financiën gebeurt snel en organisch, de dollar wint aan dominantie, Bitcoin vervangt goud en het is onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse regelgeving de opmars ervan zal verstoren – dit zijn onze belangrijkste conclusies van de Bretton Woods: The Realignment-conferentie.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!