Uniswap voegt meer dan 100 tokens toe aan zwarte lijst

De toonaangevende gedecentraliseerde cryptocurrency-beurs Uniswap heeft meer dan 100 tokens aan hun zwarte lijst toegevoegd, waardoor deze tokens niet beschikbaar zijn voor handel via de officiële DApp van Uniswap.

In hun officiële aankondiging heeft Uniswap hun redenen voor het verwijderen van de tokens enigszins verduidelijkt, door te stellen dat de stap “in overeenstemming is met acties die door andere DeFi-interfaces worden ondernomen”. Het Uniswap-team heeft een lijst toegevoegd van 148 tokens die op de zwarte lijst zijn gezet vanuit de officiële DApp-interface.

De meest waarschijnlijke reden voor de schrapping is de druk vanuit regelgevers die de laatste tijd is uitgeoefend op gecentraliseerde beurzen zoals Binance, vooral met betrekking tot de handel in derivaten. De meeste tokens op de zwarte lijst hebben functies binnen het DeFi-landschap die verwant zijn aan derivaten en andere financiële instrumenten, zoals tokenized opties en aandelen, leveraged tokens en synthetische activa.

Binance

Het beste voorbeeld op de zwarte lijst is de door goud gedekte stablecoin XAUT van Tether. Op Twitter heeft Uniswap-oprichter Hayden Adams echter verklaard dat deze beslissing is genomen vanwege een smart contract-bug, in plaats van nalevingsoverwegingen.

In hun aankondiging verzekert Uniswap zijn gebruikers opnieuw dat het toonaangevende DEX-protocol toestemmingloos blijft. De getroffen tokens kunnen nog steeds worden verhandeld via directe interactie met de smart contracts van Uniswap of via interfaces van derden. De officiële Uniswap DApp blokkeert echter elke handel in deze tokens en vermeldt:

“Sommige activa zijn niet beschikbaar via deze interface omdat ze mogelijk niet goed werken met de smart contracts of omdat we om juridische redenen geen handel kunnen toestaan.”

Desalniettemin hebben sommige gebruikers zich uitgesproken tegen het nieuwe beleid van het Uniswap-team, aangezien het elk gedecentraliseerd bestuursproces omzeilt. Een van hen verklaarde dat deze stap een “vreselijk precedent” schept.