Europese Centrale Bank zet belangrijke stap richting digitale euro

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een belangrijke stap aangekondigd in de richting van de lancering van een digitale euro door een onderzoeksfase goed te keuren. De onderzoeksfase zou 2 jaar duren en gericht zijn op het onderzoeken van de verschillende aspecten van een door de centrale bank uitgegeven digitale valuta (CBDC). De ECB gaf het volgende aan in een verklaring:

“We hebben besloten een project op te starten ter voorbereiding op de eventuele uitgifte van een digitale euro. We zullen bekijken hoe een digitale euro kan worden ontworpen en verspreid onder iedereen in de eurozone, en wat de impact ervan is.”

Binance

Christine Lagarde, de president van de ECB die ook bekend staat om haar passieve houding ten opzichte van Bitcoin, zei dat het einde van de onderzoeksfase mogelijk zou kunnen leiden tot de lancering van een digitale euro:

“We hebben besloten een versnelling hoger te schakelen en de onderzoeksfase van het digitale euro-project te starten. In het digitale tijdperk moeten mensen en bedrijven toegang blijven houden tot de veiligste vorm van geld: geld vanuit de centrale bank.”

Groener dan Bitcoin

De ECB zei in haar officiële verklaring dat ze zich richten op privacy en milieuvriendelijk zijn. Het beweerde dat de ecologische voetafdruk van de digitale euro verwaarloosbaar zou zijn in vergelijking met Bitcoin.

“Ons experimentele werk heeft ons al in staat gesteld om mogelijke manieren te identificeren om de privacy te beschermen. Het heeft ook aangetoond dat de energiebehoefte van de infrastructuur verwaarloosbaar zou zijn in vergelijking met het energieverbruik en de ecologische voetafdruk van cryptocurrencies, zoals Bitcoin.”

Centrale banken over de hele wereld hebben hun CBDC-plannen de afgelopen maanden versneld, gezien de testfase van de Chinese yuan bijna ten einde loopt. China voltooide de ontwikkeling van zijn CBDC of digitale yuan in het derde kwartaal van 2019 al, en het wordt nu al bijna twee jaar uitgebreid getest in verschillende provincies.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!