XRP is géén effect en de argumenten van de SEC zijn ongegrond, aldus juridisch expert

John E. Deaton, een juridisch expert op het gebied van cryptocurrencies en gastheer van CryptoLaw, heeft zich onlangs uitgelaten over de langlopende rechtszaak tussen Ripple en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), die beweert dat Ripple sinds 2013 niet-geregistreerde effecten verkocht heeft in de vorm van XRP.

Het argument van SEC tegen XRP als effect is echter tweeledig. Ten eerste benadrukt de toezichthouder het gebrek aan nut van XRP, waardoor het in de effectencategorie zou worden geplaatst in plaats van een valuta, en het tweede argument was dat alle XRP-houders hebben deelgenomen aan een “gemeenschappelijke onderneming” met Ripple.

Beide claims, die het gebrek aan nut van XRP-munten ondersteunen, werden echter door de rechtbank afgewezen. John E. Deaton schreef het volgende in zijn blogpost:

“Het open-source karakter van XRP stelt gebruikers over de hele wereld in staat om het token te gebruiken om te betalen voor goederen en diensten, zonder enige verbinding met of afhankelijkheid van Ripple. Volgens Cryptwerk accepteren meer dan 1.300 bedrijven momenteel XRP voor betalingen in verschillende sectoren, van zakelijke dienstverlening tot toerisme en reizen … Ik ben benaderd door meer dan 19.000 XRP-munthouders van over de hele wereld, van wie velen salaris ontvangen in XRP-munten en XRP-aangedreven debetkaarten gebruiken om boodschappen te doen en voor benzine te betalen. Deze mensen hebben geen “gemeenschappelijke onderneming” met Ripple, ondanks de beweringen van de SEC.”

Binance

Wat zijn de recente ontwikkelingen in de zaak?

De Amerikaanse magistraatrechter Sarah Netburn heeft de SEC in april opdracht gegeven om documenten samen te stellen, waaronder bepaalde interne en externe communicatie; vergezeld van een logboek van bevoorrechte documenten. De SEC heeft echter weerstand getoond zonder nieuws over documenten, ongeacht de verstreken tijd. Daarnaast heeft de SEC de indiening van andere bepalende documenten geweigerd, zoals mededelingen van het Office of Investor Education and Advocacy of zijn email inbox voor financiële technologie, FinTech@SEC.gov.

Ripple reageerde op zijn beurt als volgt:

“Ripple heeft de rechtbank verzocht om de derde hoorzitting in plaats van een hangende uitspraak vanwege een vertraagde hoorzitting en gebrek aan medewerking van de SEC. De Securities and Exchange Commission heeft een reeks onethische, twijfelachtige en ongegronde onderzoeks- en procestactieken opgebouwd.”

De commissie heeft niet in het algemeen belang gediend en met een aanzienlijk gebrek aan transparantie, wat in de loop van de tijd duidelijk is geworden met toenemende anekdotes van verschillende mensen die ten prooi zijn gevallen aan de tactieken van SEC. We zijn dan ook benieuwd wat de rechter in deze zaak gaat beslissen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!