Zelfbenoemde Satoshi Nakamoto wint rechtszaak tegen Bitcoin.org

De zelfverklaarde Bitcoin-uitvinder, Craig Wright, heeft een juridische overwinning behaald in zijn rechtszaak tegen de uitgever van Bitcoin.org, die de bijnaam Cobra draagt. Wright had een rechtszaak aangespannen om de controle over de rechten op te eisen van het baanbrekende whitepaper waarin de technologie werd uiteengezet van Bitcoin (BTC).

Het begin van de rechtszaak

In februari van dit jaar startte het juridische team van Wright een juridische procedure tegen Cobra. De kern van de rechtszaak is dat Wright claimt dat hij de auteur is van het Bitcoin-whitepaper en dat daarom niemand, behalve hijzelf, gemachtigd zou moeten zijn om het te hosten en te publiceren. De advocaat eiste dat Cobra het whitepaper van de site zou verwijderen omdat hij, naar verluidt, inbreuk zou maken op het auteursrecht van Wright.

Wright stuurde zelfs een reeks brieven naar Bitcoin Core-ontwikkelaars en -beheerders voor het hosten van het Bitcoin-whitepaper, waarin hij beweerde dat hij alleen maar probeerde zijn intellectuele eigendom te beschermen. Deze brieven veroorzaakten opschudding van de crypto-gemeenschap, waarbij verschillende bedrijven die het paper hosten op meerdere webportals in beweging waren om Wright te boycotten.

Cobra trok aan het kortste eind

Als gevolg van deze overwinning moet Bitcoin.org alle verwijzingen naar het whitepaper van zijn website verwijderen voor Britse bezoekers, na een uitspraak op afstand door een High Court vandaag. Cobra verloor de strijd via een verstekvonnis omdat hij ervoor koos zijn anonimiteit niet op te geven terwijl hij zich in de rechtbank verdedigde.

Naast het verwijderen van het Bitcoin-whitepaper van zijn site, zal Cobra ook een verklaring op de Bitcoin.org-site moeten publiceren die het oordeel van vandaag erkent. Bovendien zal Cobra de juridische kosten van Wright betalen voor een bedrag van £35.000 (gelijk aan ongeveer €40.000).

Craig Wright heeft nog steeds niet bewezen Satoshi Nakamoto te zijn

Craig Wright heeft jarenlang volgehouden dat hij Satoshi Nakamoto is. De meeste mensen in de crypto-markt geloven zijn bewering echter niet. Het Bitcoin-whitepaper, getiteld “Bitcoin: A Peer-to-peer Electronic Cash System”, werd ongeveer 13 jaar geleden gepubliceerd door Satoshi Nakamoto onder een MIT-licentie. Het werd vervolgens in verschillende vormen over de hele wereld verspreid.

In een beweging die Bitcoin-waarnemers schokte, registreerde Wright in april 2019 het Amerikaanse auteursrecht voor het Bitcoin-whitepaper en de code waarop Bitcoin is gebaseerd. Hij is momenteel verwikkeld in verschillende rechtszaken die hij heeft ingediend tegen verschillende prominente Bitcoiners die zijn claims voor het maken van BTC publiekelijk in diskrediet hebben gebracht. Wright heeft echter niet overtuigend bewezen dat hij inderdaad Bitcoin heeft uitgevonden.

Cobra suggereerde bijvoorbeeld dat de Australische nChain Chief Scientist en Bitcoin SV-voorstander een bekende openbare PGP-sleutel zou moeten verstrekken die hem in staat zou stellen cryptografisch te laten zien dat hij de enige echte Satoshi Nakamoto is. Als alternatief kan Wright toegang krijgen tot Satoshi Nakamoto’s BTC-portemonnee waarvan wordt aangenomen dat deze 1 miljoen BTC bevat – wat momenteel ongeveer $34 miljard waard is op basis van de huidige prijzen – die al meer dan 10 jaar niet is verplaatst.

Zoals gezegd betekent deze overwinning niet dat Wright de auteur is van het Bitcoin-whitepaper, aangezien iedereen een auteursrechtclaim kan indienen. Wat nog belangrijker is, de overwinning maakt hem nog niet meteen Satoshi Nakamoto.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!