JPMorgan waarschuwt voor potentiële bearmarkt

Hoewel de Bitcoin koers de afgelopen 24 uur een sterke stijging doorgemaakt heeft, waardoor het eerder vandaag boven de $37.000 niveaus is gekomen, zijn JPMorgan-analisten een beetje sceptisch over de toekomst van de nummer één cryptocurrency. De Amerikaanse bankgigant gaf in een recent gepubliceerd rapport van Bloomberg aan dat de bankanalisten hebben gewaarschuwd voor “backwardation” op de termijnmarkt.

Dit betekent dat de spotprijs voor BTC hoger is dan de futuresprijs en dit is een reden tot bezorgdheid. In een recent bericht aan klanten schreven JPMorgan-strategen, onder leiding van Nikolaos Panigirtzoglou, het volgende:

“Wij geloven dat de terugkeer naar backwardation in de afgelopen weken een negatief signaal is geweest dat wijst op een bearmarkt.”

In zijn analyse van 9 juni keek de bankgigant naar het voortschrijdend gemiddelde van 21 dagen van de tweede Bitcoin-futures verspreid over de spotprijzen. Onder verwijzing naar de CME Bitcoin-futures merkt de bank op dat de backwardation een “ongewone ontwikkeling is en een weerspiegeling is van hoe zwak de vraag naar Bitcoin op dit moment is van institutionele beleggers”. Daarnaast belichtte het ook een andere zorgwekkende trend, namelijk de voortdurend afnemende Bitcoin-dominantie in de markt.

Momenteel domineert Bitcoin (BTC) slechts 42% van de totale cryptomarkt. De BTC-dominantie aan het begin van 2021 was maar liefst 70%. De strategen van JPMorgan stellen dat het aandeel Bitcoin boven de 50% moet blijven om de bears op afstand te houden.

Bitcoin is de afgelopen maand ernstig gecorrigeerd en vertoont de afgelopen twee weken volatiel gedrag in de prijsklasse tussen $30.000 en $40.000. Hoewel de BTC-prijs vrij dicht bij $40.000 handelt, zijn verschillende marktanalisten sceptisch dat het verder in de buurt van $20.000 kan dalen.

Zo plaatsten wij eerder vandaag al een artikel, waarin de analist Dave the Wave voorspelde dat de koningsmunt eventueel kan corrigeren naar $20.000. Hij tweette de volgende grafiek:

Bron: Dave the Wave Twitter

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!