Coinbase aangeklaagd voor meer dan $5 miljoen door gebruikers

Zes Coinbase-gebruikers hebben besloten om juridische stappen te ondernemen tegen de bekende Amerikaanse crypto-beurs. De aanklagers eisen meer dan $5 miljoen aan schadevergoeding voor zichzelf en andere gebruikers die naar verluidt meerdere maanden of langer achter elkaar uitgesloten waren van hun rekeningen.

De aanklacht werd op vrijdag ingediend bij de federale rechtbank van San Fransisco (VS). De eisers – Michael Leone, Joseph Treseder, Travis Reece, David Beavers, Fazal Us Saboor Ali en Keisha Pinkney – beschuldigen Coinbase van voorkomen dat ze om willekeurige redenen en voor langere tijd geen toegang hadden tot hun rekeningen. Hierdoor waren ze niet in staat om hun fonsen te “investeren, uitgeven, sparen, verdienen en gebruiken of zelfs hun geld op te nemen”.

Door deze uitsluiting schond de beurs zijn “plicht om toegang te verlenen tot het Coinbase-platform om geautoriseerde transacties uit te voeren”, aldus de aanklagers.

Daarom zoeken ze “alle beschikbare hulp, inclusief billijke hulp en vergoeding van schade veroorzaakt door de acties van gedaagden”, aldus het document, eraan toevoegend dat “het bedrag dat door de klacht ter discussie is gesteld in totaal meer dan 5 miljoen dollar bedraagt, exclusief rente en kosten.”

Deze rechtszaak belicht de lopende gemelde problemen met de klantondersteuning van de Amerikaanse beurs. Alle eisers beweren dat ze, nadat ze de service niet meer mochten gebruiken, contact hebben opgenomen met de klantenservice, die in de meeste gevallen reageerde met een geautomatiseerd antwoord waarin stond dat hun problemen “onder beoordeling” waren.

In sommige gevallen werden klanten gedwongen om het identiteitsverificatieproces opnieuw te doorlopen, terwijl andere claims draaien om inlogproblemen, aangezien sommige van de eisers beweren foutmeldingen te hebben ontvangen bij het inloggen op het platform – hoewel het ondersteunend personeel beweerden dat de accountproblemen waren opgelost, zeiden ze.

In sommige gevallen, beweren de eisers, hadden ze weer toegang tot hun accounts, maar ontdekten ze dat ze geen crypto-fondsen meer hadden, of hun accounts werden zonder uitleg verwijderd.

Als gevolg van dergelijke “nalatigheid” werden de eisers en groepsleden uitgesloten van handel en in sommige gevallen kregen ze pas weer toegang toen de waarde van hun cryptoassets aanzienlijk was gedaald. De aanklacht gaf het volgende aan:

“Het gedrag van gedaagde kwam neer op grove nalatigheid waar ze de hierin beweerde verplichtingen hebben geschonden en door er niet in te slagen een adequaat plan op te stellen en af ​​te dwingen om beveiligingsinbreuken en uitsluitingen te voorkomen die de eisers en de vermeende klasse verhinderen toegang te krijgen tot hun Coinbase-accounts en/of fondsen waar ze weten dat, ‘[a] een nieuwere activaklasse, crypto algemeen wordt beschouwd als volatiel – met het potentieel voor aanzienlijke opwaartse en neerwaartse bewegingen over kortere tijdsperioden’, en wist of had moeten weten dat hun inbreuken waarschijnlijk aanzienlijke schade zouden toebrengen aan zijn consumenten.”

Eind maart zei Alesia Haas, de financieel directeur van het bedrijf (CFO), dat de beurs nieuwe klantondersteuning medewerkers inhuurt en investeringen doet aan de productkant “om de wrijving te verminderen die we veel klanten zien melden en klachten over hebben.” Tot op heden is daar echter nog weinig van te melden. We zijn dan ook benieuwd hoe deze rechtszaak zich uiteindelijk gaat ontvouwen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!