Crypto-investeerders in China vluchten naar OTC desks na recente verstrengingen

In een poging om te ontsnappen aan de aangescherpte verstrengingen van de Chinese overheid maken Chinese traders en investeerders meer en meer gebruik van “Over the counter” of OTC-diensten.

Eerder deze maand kwam de Chinese financiële waakhond met een herhaling van zijn sancties tegen cryptotrading en Bitcoin mining. Na het nieuws kelderde de Bitcoinprijs en trok deze de hele cryptomarkt met zich mee.

De waarschuwingen die de Chinese overheid naar zijn inwoners maakte, zijn voorlopig in dovemansoren gevallen. De Chinese investeerder of trader heeft meer de weg gevonden naar de diensten van exchanges die buiten het regelgevende toezicht van de overheid vallen. Een recent rapport van Bloomberg duidt aan dat er maar weinig reactie was nadat de Chinese wetgever zijn verbod op het verhandelen van cryptovaluta herhaalde. In China zijn cryptobeurzen sinds 2017 verboden. Chinese investeerders wordt ook sterk afgeraden in cryptomunten te investeren.

Toch crypto kopen in twee stappen om onder de Chinese radar te blijven

De meeste Chinese crypto-enthousiastelingen doen hun aankoop in twee stappen. In eerste instantie vinden kopers en verkopers elkaar vaak op de peer-to-peer platformen van beurzen zoals Huobi of OKEx. Een verkoper post een bericht dat hij een aantal bepaalde coins wil verkopen en de prijs die hij er voor wil krijgen. Of een koper post een soort zoekertje dat hij een hoeveelheid coins wil kopen en welke prijs hij daarvoor bereidt is te betalen.

De tweede stap volgt wanneer er een prijs afgesproken is. Dan wordt het fiat geld, vaak gewoon Chinese yuan, via de reguliere weg verstuurd. Zij het van bankrekening naar bankrekening of via een app zoals Alipay. Eens het geld aangekomen bij de juiste persoon, worden de cryptomunten vrijgegeven. Voor de Chinese overheden is het een haast onmogelijke zaak om beide transacties aan elkaar te kunnen koppelen.

Chinese overheid lijkt toch hard in te zetten op repressie

Het rapport spreekt echter ook over andere situaties waarin duidelijk wordt dat het Chinese machtsapparaat verstrengt. Sommige berichten op sociale media spreken zelfs van de lokale politie die investeerders waarschuwt voor het risico van crypto-investeringen. Eén bericht spreekt zelfs over dat de politie vroeg een trading app van zijn telefoon te verwijderen. De politie van Beijing verspreidt naar verluidt folders die waarschuwen voor de potentiële risico’s rond het handelen in cryptomunten.

De voornaamste reden van de verstrengingen zou zijn dat China de kapitaalvlucht wil inperken. Het regime wil de concurrentie van de nationale munt zoveel mogelijk de kiem in smoren. De nakende lancering van een CBDC, waar we al vaak over schreven, zal zonder twijfel ook aan dit verhaal verbonden kunnen worden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!