Cardano lanceert testnet voor Alonzo-hard fork

Een van de bedrijven achter de Cardano (ADA) blockchain, Input Output Hong Kong (IOHK), heeft aangekondigd dat het een test heeft gelanceerd voor de Alonzo-upgrade van Cardano, die smart contracts naar het netwerk zal brengen en het in staat zal stellen DeFi-applicaties te hosten.

Zoals TheStreet meldt, is de Alonzo-hardfork de volgende stap van het netwerk in een reeks upgrades waarmee het smart contracts kan uitrollen. Met deze smart contracts kunnen DeFi-applicaties bovenop Cardano worden gebouwd, waardoor het kan concurreren met Ethereum (ETH), Binance Smart Chain (BSC), Polkadot (DOT) en Solana (SOL).

De upgrade is “Alonzo” genoemd vanwege de wiskundige en theoretische computerwetenschapper Alonzo Church en het is het eerste deel van een reeks upgrades die naar verwachting eind augustus volledige smart-contract-functionaliteit naar de blockchain zullen brengen.

De Alonzo-hard fork maakt op zijn beurt weer deel uit van het “Goguen” -tijdperk van het netwerk, genoemd naar Joseph Goguen, een Amerikaanse professor in computerwetenschappen aan de University of California en de University of Oxford. Het Goguen-tijdperk komt na de Shelley-fase, waarin Cardano een gedecentraliseerde blockchain werd en communityleden validators werden.

Alonzo zal in een reeks fasen worden uitgerold, waarbij elke fase meer van het publiek opent totdat het volledig is geïntegreerd. De eerste, blauw, wordt voorlopig in het testnet uitgerold. Het proces zal naar verluidt in totaal 90 dagen duren, en daarom zouden tegen eind augustus smart contracts op Cardano moeten zijn ingeschakeld. CEO van IOHK en oprichter van Cardano, Charles Hoskinson, zei het volgende:

“Het meest kritische engineeringpad, integratiepad, coördinatiepad en communitypad zijn de komende 90 dagen.”

Het Alonzo-testnet zal volgens de ontwikkelingswebsite van Cardano de komende weken worden uitgebreid om meer gebruikers op te nemen en nieuwe functies te integreren voordat het wordt geïmplementeerd. Net als bij andere netwerken, kunnen sommige op Ethereum gebaseerde DeFi-projecten op Cardano worden gestart nadat smart contracts zijn ingeschakeld.

Ethereum is momenteel toonaangevend als het gaat om gedecentraliseerde financiering, maar de hoge kosten hebben kleinere investeerders uit de ruimte geprijsd. Concurrenten zoals Binance Smart Chain en Solana hebben marktaandeel gewonnen vanwege hun lagere transactiekosten. Het gebruik van Polygon, een Ethereum-oplossing voor layer-2-schaalvergroting, is ook recentelijk sterk toegenomen.

Input Output Hong Kong heeft met name ook aangekondigd dat het een converter zal lanceren waarmee investeerders ERC-20-tokens van de Ethereum-blockchain kunnen omwisselen naar gelijkwaardige Cardano-gebaseerde tokens, zodat ze kunnen communiceren met protocollen op het Cardano-netwerk.

De Cardano koers is de afgelopen maanden explosief gestegen. Gegevens tonen aan dat de cryptocurrency in de afgelopen 12 maanden maar liefst 2.900% is gestegen, zelfs nadat de recente marktcrash van de cryptocurrency de prijsprestaties had beïnvloed. Op het moment van schrijven wordt het verhandeld voor $1,5.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!