Ransomware

Onderzoek: al meer dan $81 miljoen aan cryptocurrencies gestolen in 2021

In 2021 is er tot op heden al $81,55 miljoen aan cryptocurrencies gestolen als gevolg van ransomware-aanvallen. Vorig jaar stond het gestolen bedrag aan ransomware-aanvallen op $406,34 miljoen. Dit volgens een blogpost van data-analysebedrijf Chainalysis.

Chainanalysis heeft aangegeven dat cybercriminelen steeds gevaarlijker, geavanceerder en aanzienlijk winstgevender worden bij het stelen van cryptocurrencies van hun slachtoffers.

Cybercriminelen hebben in de afgelopen drie jaar grote hoeveelheden aan cryptocurrencies gestolen. In 2019 stond het aantal gestolen cryptocurrencies op $92,94 miljoen en in 2020 was dit $406,34 miljoen. In de onderstaande grafiek kunnen we het aantal cryptocurrencies dat gestolen is tussen 2013 en 2021 zien.

De bovenstaande grafiek toont aan dat cybercriminelen in de afgelopen 8 jaar het meest in 2020 gestolen hebben.

ProBit

Ransomware-aanvallen vaak gekoppeld aan Rusland

Chainanalysis gaf verder aan dat het aantal ransomware aanvallen waarschijnlijk zal groeien naarmate er dit jaar nog meer nieuwe aanvallen ontdekt zullen worden. Volgens het analytische bureau worden steeds meer ransomware aanvallen geassocieerd met cybercriminele groepen die gevestigd zijn in of verbonden zijn aan Rusland. Ransomeware-aanvallen die gekoppeld zijn aan Rusland hebben 92% van de ransomware-opbrengsten van dit jaar in beslag genomen, vergeleken met 86% vorig jaar.

Een goed voorbeeld is de meest recente aanval van cybercriminelen op een Amerikaans oliepijpleidingsysteem de Colonial Pipeline. De ransomware-aanval op het systeem leidde tot een groot gastekort in het zuidoosten van de VS. DarkSide, een Russische hackersgroep die wordt verdacht van de cyberaanval op Colonial Pipeline, ontving naar verluidt circa $5 miljoen aan Bitcoin.

Uitbetalingen nemen toe

De uitbetalingen van ransomware-aanvallen zijn in de afgelopen jaren alsmaar toegenomen. In de onderstaande grafiek zien we dat er in de afgelopen drie jaar ieder kwartaal een stijging zit in het aantal uitbetalingen. Slachtoffers van ransomware-aanvallen betaalden gemiddeld $54.000 in kwartaal 1, vergeleken met $20.000 in kwartaal 1 2020 en slechts $3.000 gemiddeld in kwartaal 1 2019.

Chainalysis levert niet alleen analytische gegevens over ransomware-aanvallen in de cryptocurrency omgeving, maar werkt ook daadwerkelijk samen met overheidsinstanties om cybercriminelen op te zoeken.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN