Centrale Bank van Rusland gaat later dit jaar een digitale roebel testen

De Bank of Russia, de centrale bank van het land, is van plan om voor het einde van 2021 een prototype van een digitale roebel te lanceren, aldus het Russische nieuwsplatform Prime.

Het platform gaf aan, onder vermelding van plaatsvervangend voorzitter Alexey Zabotkin, dat het prototype aanvullende tests zal uitvoeren om het vervolgens in 2022 openbaar te onthullen. Zabotkin gaf het volgende aan:

“Volgend jaar gaan we, op basis van dat prototype en eventuele aanvullende ontwikkelingen die nodig zijn, het testen.”

Tijdens een online-evenement georganiseerd door de Russian Economic School, een in Moskou gevestigde privéschool, legde Zabotkin tevens uit dat het prototype beschikbaar zou zijn voor mensen om te testen, maar dat het geen transacties met echt geld zal ondersteunen.

De ontwikkelingen voegen een zekere mate van zekerheid toe aan wat Elvira Nabiullina, gouverneur van de Centrale Bank van Rusland, aangaf in oktober vorig jaar. Zij gaf toen aan dat een dergelijke digitale valuta slechts hypothetisch was. Nu blijkt echter dat de bank de afgelopen tijd druk bezig is geweest met het ontwikkelen van een eigen CBDC.

Toendertijd zei Nabiullina ook dat de CBDC zal fungeren als een “derde vorm van geld” en niet in de plaats zal komen van contante en niet-contante digitale betalingen. In plaats daarvan geeft het gebruikers alleen een extra betalingskeuze. Ze voegde er ook aan toe dat hoewel de CBDC geen anonimiteit toestaat, zoals met contant geld, de “vertrouwelijkheid zal worden versterkt” voor degenen die de digitale valuta gebruiken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!