Charles Hoskinson

Elon Musk ondervraagt CEO van Robinhood over handelsbeperkingen op o.a. GameStop

De CEO van SpaceX en Tesla, Elon Musk, heeft tijdens een interview bij The Good Time Show van Clubhouse geprobeerd om tot op de bodem uit te zoeken waarom de populaire handelsapp Robinhood het mensen ervan weerhield om aandelen te kopen van o.a. Gamestop (GME). De aandelen van deze aandelen werden afgelopen week erg populair vanwege de actie van de subreddit r/WallStreetBets.

Tijdens het interview op zondagavond sprak Elon Musk met de CEO van handelsapp Robinhood, Vlad Tenev, over de beslissing van het bedrijf om de handel in populaire aandelen vorige week, waaronder Gamestop, te beperken, terwijl het verwees naar “buitengewone marktomstandigheden”.

Elon Musk zei het volgende:

“Wat is er vorige week gebeurd? Waarom kunnen mensen de Gamestop-aandelen niet kopen? De mensen eisen een antwoord en ze willen de details en de waarheid weten.”

Tenev begon met het uitleggen van de structuur van zijn bedrijf. “Robinhood is eigenlijk verzameling van een paar bedrijven”, beschreef hij. Robinhood Financial verwerkt transacties, Robinhood Securities cleart en vereffent de transacties, en Robinhood Crypto houdt zich met cryptotransacties.

De CEO van Robinhood legde verder uit dat zijn platform afgelopen woensdag een “ongekend volume” had, aangezien “veel van deze zogenaamde meme-aandelen viral gingen op social media en mensen zich bij Robinhood voegden” om deze aandelen te kopen. Als gevolg hiervan “ontving het bedrijf een dossier” van de National Securities Clearing Corporation (NSCC) donderdagochtend om ongeveer 3.30 uur PST.

Het verzocht Robinhood om “geld aan de NSCC te storten op basis van een aantal factoren”, waaronder de volatiliteit van bepaalde effecten. Tenev verduidelijkte dat “dit de aandelenhandel is, dus het is gebaseerd op handelen in aandelen en niet op handel in opties of iets anders”, en legde uit:

“Ze gaven ons een bestand met een aanbetaling en het verzoek was ongeveer $3 miljard dollar, wat ongeveer een orde van grootte is dat meer is dan normaal.”

Musk onderbrak Tenev en vroeg:

“Waarom is dat zo hoog? Het klinkt alsof dit een ongekende toename van de vraag naar kapitaal is. Welke formule hebben ze gebruikt om dat te berekenen?”

Tenev antwoordde:

“We hebben niet de volledige details. Het is een beetje een ondoorzichtige formule, maar er is een component die de VAR ervan wordt genoemd, de Value at Risk, en die is gebaseerd op een aantal redelijk kwantitatieve dingen … en dan is er een speciaal component die discretionair is, dat als een vermenigvuldiger werkt.”

Tenev merkte ook op dat zijn bedrijf tot dat moment “ongeveer twee miljard dollar aan durfkapitaal had opgehaald”, dus het verzoek was “een groot aantal”.

De CEO van Tesla onderbrak opnieuw en vroeg:

“Wat iedereen wil weten, is dat hier iets louche is gebeurd? Het lijkt vreemd dat je ‘s ochtends plotseling een vraag van $10 miljard krijgt … plotseling uit het niets.”

Tenev corrigeerde Musk snel dat het aantal $3 miljard was. De CEO van Robinhood benadrukte vervolgens:

“Ik zou er geen het niet louche willen noemen of iets dergelijks, en eigenlijk was de NSCC daarna redelijk. Ze hebben met ons samengewerkt om het daadwerkelijk te verlagen. Het was een ongekende activiteit.”

Musk vroeg toen abrupt: “Is er iemand die je nu gegijzeld houdt?”, waarop Tenev grinnikte en antwoordde: “Nee, nee, het gaat wel. Bedankt voor het vragen.”

De CEO van Robinhood legde verder uit wat er was gebeurd en noemde de ervaring “zenuwslopend”. Hij zei dat na ontvangst van het verzoek om $3 miljard, zijn chief operating officer iemand hoger bij de NSCC had gebeld om te bespreken wat te doen. “Er kwam weer een oproep en ze verlaagden het van $3 miljard naar ongeveer $1,4 miljard”. Dit was alsnog een te hoog bedrag, adlus Tenev.

Zijn bedrijf stelde vervolgens een plan voor aan de NSCC om “deze volatiele aandelen te markeren die alleen de sluiting van de activiteitspositie aanstuurden”. Toen, omstreeks 5 tot 5.30 uur PST, voordat de markt open ging, kwam de NSCC terug en verlaagde de vereiste aanbetaling tot $700 miljoen, “die we vervolgens onmiddellijk stortten en betaalden”, benadrukte Tenev. De CEO van Robinhood erkende echter dat de stap slecht was voor klanten en zei:

“In dit geval hadden we geen keus. We moesten voldoen aan onze wettelijke kapitaalvereisten en dus deed het team wat ze konden om ervoor te zorgen dat we beschikbaar waren voor klanten.”

De CEO van Spacex vroeg zich verder af: “Wie controleert deze organisatie, dit verrekenkantoor?” Tenev antwoordde: “Het is een consortium. Het is niet echt een overheidsinstantie. Ik weet niet echt de details van dat alles.” Desalniettemin benadrukte hij dat “om eerlijk te zijn … ik denk dat er een legitieme soort onrust was op de markten … dus er is waarschijnlijk een hoeveelheid extra risico in het systeem dat hogere eisen rechtvaardigt, dus het is niet helemaal onredelijk.” Hij merkte op dat veel andere brokers zich in dezelfde situatie bevonden en dezelfde activiteit moesten beperken.

“Dus het klinkt alsof deze organisatie je opbelt en ze hebben in feite een pistool tegen je hoofd: geef dit geld af of anders,” vatte de CEO van SpaceX samen en ging verder met:

“Wat mensen zich in feite afvragen, is: heb je je klanten verraden voor eigen gewin of had je geen keus? Als je geen keus had, is dat begrijpelijk, maar dan moeten we uitzoeken waarom je geen keus had en wie deze mensen zijn die zeggen dat je geen keus hebt.”

Hierop antwoordde Tenev met:

“Ik denk dat dat eerlijk is. We moeten aan deze eisen voldoen. Financiële instellingen hebben vereisten.”

Desalniettemin suggereerde hij dat het nuttig zou zijn om de formule te kennen die de NSCC gebruikt om deze vereisten te berekenen, zodat bedrijven beter kunnen plannen.

Musk vroeg vervolgens of er van buitenaf druk was die Robinhood dwong de actie te ondernemen die het deed. Tenev bevestigde dat er “een gerucht is dat Citadel of andere marktmakers ons onder druk hebben gezet om dit te doen.” Hij verduidelijkte echter: “dat is gewoon onjuist”, en benadrukte dat “dit een beslissing van een verrekenkantoor was en het was alleen gebaseerd op de kapitaalvereisten, dus vanuit ons perspectief waren Citadel en andere market makers daar niet bij betrokken.”

Tijdens hetzelfde Clubhouse-interview onthulde Elon ook dat hij een voorstander is van Bitcoin (BTC) en gaf aan dat hij de cryptocurrency acht jaar geleden had moeten kopen. Hij gelooft dat Bitcoin op het punt staat brede acceptatie te krijgen door traditionele financiële mensen.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN