We kunnen aan de Bitcoin koers al wel afleiden dat de munt steeds populairder aan het worden is. Dit heeft voornamelijk te maken met de toegenomen institutionele interesse in de nummer één cryptocurrency. Het is echter ook altijd fijn om te zien dat andere factoren dit vermoeden ondersteunen. Zo is duidelijk geworden dat het aantal actieve unieke adressen op het BTC-netwerk een nieuw record bereikt heeft in januari 2021, toen de prijs omhoogschoot tot boven $40.000.
Januari 2021 zullen we ons dan ook altijd blijven herinneren als een maand waarin de Bitcoin koers meerdere records verbrak. Tevens wisten de fundamenten ook verschillende records te bereiken, waaronder ATH’s voor de hashrate en moeilijkheidsgraad. Bovendien gaven recente gegevens aan dat het aantal unieke adressen dat transacties uitvoert op het netwerk ook het vorige record van drie jaar geleden overtrof.
Bitcoin’s activiteit ziet een nieuwe all-time high
Volgens gegevens van het analysebedrijf Glassnode heeft het aantal unieke adressen op het Bitcoin-netwerk, dat munten heeft verzonden of ontvangen in januari 2021, een nieuw record van 22,3 miljoen bereikt. Dit aantal overtrof het vorige record van eind 2017, toen het aantal net niet boven de 22 miljoen uit wist te komen.
Door naar de bovenstaande grafiek te kijken, is het veilig om aan te nemen dat de Bitcoin koers de belangrijkste reden is achter de stijging van het aantal unieke actieve adressen. Het vorige record kwam tenslotte toen BTC voor het eerst op weg was naar $20.000, wat toendertijd het hoogste punt ooit was.
Toen het actief na zijn piek in 2018 een bearmarkt van een jaar betrad, volgden de adressen en daalden. Het bereikte echter wel weer in juni 2019 een plotselinge piek tijdens de korte-termijnrally van de Bitcoin koers.
Evenzo nam het aantal eind 2020 wederom toe – toen de primaire cryptocurrency zijn meest indrukwekkende bull-cyclus tot nu toe begon en boven de $20.000 uitkwam. De munt stopte deze keer echter niet met stijgen en bereikte begin januari een piek van meer dan $42.000.
Andere netwerkstatistieken die werden toegeschreven aan de historische maand januari van BTC, zijn onder meer de moeilijkheidsgraad en de hashrate. Zo brak de moeilijkheidsgraad voor het eerst boven de 20 biljoen, terwijl de hashrate de 150.000.000 TH/s overschreed.
Meer Bitcoin-HODLers?
Verdere gegevens van Glassnode suggereerden dat Bitcoin-investeerders nu steeds meer van plan zijn om hun BTC voor een langere tijd vast te houden. Zo is te zien dat het BTC-saldo op beurzen het laagste punt in twee jaar heeft bereikt van iets meer dan 2,3 miljoen munten. Het vorige record was ongeveer een maand geleden – kort voor de prijspiek van de Bitcoin koers.
Daarnaast heeft het aanbod van munten dat minimaal een jaar (of langer) niet meer is verplaatst, het laagste punt in 13 maanden bereikt van 57%. Dit is een aanzienlijke daling vanaf medio 2019, toen dezelfde maatstaf bijna 65% bedroeg.
Uiteindelijk hebben de bovengenoemde ontwikkelingen tot discussies binnen de cryptogemeenschap geleid, aangezien de afnemende liquiditeitsvoorraad van Bitcoin het actief in een aanhoudende liquiditeitscrisis heeft gedreven.