Gebruiker verliest ruim $100.000 aan BTC door ‘foutje’

Een Bitcoin-gebruiker heeft zijn verhaal gedeeld over hoe hij meer dan $100.000 in BTC verloor tijdens een portemonnee-overdracht. De persoon in kwestie legde uit dat hij probeerde een portemonnee over te zetten naar een nieuwe computer. Hij was echter vergeten om ervoor te zorgen dat hij toegang had tot de encryption-wachtwoorden die waren gekoppeld aan zijn privesleutels.

Volgens zijn verhaal op Reddit, beweerde de crypto-gebruiker, die bekend staat als “Onnar”, dat hij de toegang tot 2.6 BTC heeft verloren door de overdracht van zijn portemonnee naar een nieuwe computer die hij tijdens de kerstvakantie had aangeschaft.

Hij schoonde de harde schijf van zijn oude computer op, die hij alleen voor werkgerelateerde zaken wilde gebruiken. Hij controleerde echter niet de wachtwoordbeheerder die hij gebruikte om de wachtwoordzinnen op te slaan, die nodig zijn om toegang te krijgen tot de privésleutels van de portemonnee.

Onnar vertelde dat hij al back-ups van zijn privésleutels had gecodeerd op twee USB-drives die op verschillende locaties waren opgeslagen. Vervolgens stopte hij één van de USB-drives in de computer om te controleren of alles correct was opgeslagen, echter kwam hij er toen achter dat dit niet voldoende was. Onnar legde het als volgt uit:

Laten we beginnen met BTC. Om de privésleutel te importeren, hoefde ik het bestand alleen maar te decoderen van een van de twee USB-drives en vervolgens gewoon importeren. Vervolgens vroeg de terminal om het wachtwoord. Geen probleem, ik heb al mijn wachtwoorden in mijn wachtwoordbeheerder, die ik 100% vertrouw. Ik ging naar mijn wachtwoordbeheerder om het te pakken en … daar stond niks. Er is nergens een BTC-wachtwoord te vinden. Ik besteedde de daaropvolgende 30 minuten aan het opnieuw controleren en nogmaals opnieuw controleren, maar ik kon inderdaad niks vinden.”

De Bitcoiner beseft dat het incident zijn eigen schuld was en gaf toe dat hij niet besefte dat wachtwoorden niet automatisch in de manager werden opgeslagen. Hij sloot af door de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor het verliezen van ruim $100.000 aan BTC.

“Het is sowieso 100% mijn eigen schuld.”

Dit bericht toont maar weer eens aan hoe belangrijk het is om te beseffen dat, hoewel Bitcoin en decentralisatie een erg goede ontwikkeling is, er ook nadelen zitten aan deze decentralisatie. Je bent als gebruiker volledig zelf verantwoordelijk voor je veiligheid en als je een fout maakt in de opslag van je gegevens, dan kan je hier veel geld mee verliezen. De beste oplossing op dit moment zijn hardware wallets, vooral als je een grote portfolio hebt. Daarnaast kan je ook gebruik maken van meerdere hardware wallets als je portfolio nog verder gestegen is, waardoor je het risico nog meer spreidt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!