Wallet

Wat is een cryptowallet?

We hebben er allemaal wel één (gehad). Soms zit er meer rommel in dan wat er eigenlijk in hoort te zitten, namelijk geld of bankkaarten. Alles wat er moest onthouden worden of even moest bijgehouden worden, verdween in de portemonnee. Wat resulteerde in zo een uitpuilende leren gedrocht. Gelukkig bestaan er voor je cryptobezittingen ook wallets en die hebben dat probleem natuurlijk helemaal niet.

Cryptowallets zijn niet minder, maar soms wel meer, dan een programmaatje, app of browserextensie op je laptop, tablet of smartphone. Het komt helemaal op hetzelfde neer als met je online bankrekening. Je logt in met een paswoord, doet eventueel nog een bijkomende veiligheidscheck (komen we later nog op terug), en je krijgt een overzicht van wat je huidige saldo is.

Je kan er alle inkomende en uitgaande transacties op bekijken en er natuurlijk ook nieuwe transacties mee uitvoeren. Als het over een cryptowallet gaat die verbonden is met het wereldwijde web, dan zal je vaak ook een recente marktprijs terugvinden van de coins die je er op hebt staan.

Wat doet het precies?

Een cryptowallet brengt enkele blockchain elementen samen, n.l. de public key, de private key en het wallet adres. Elke wallet heeft een adres dat je kan doorgeven aan andere gebruikers om jou bijvoorbeeld te betalen. De public key is het openbaar gedeelte van jouw keys die een onderdeel zijn van het wallet adres. Enkel wanneer je ook de private key weet, heb je controle over de fondsen in dat wallet adres.

Met een blockexplorer kan iedereen dus te weten komen hoeveel fondsen er op jouw adres staan, maar niemand kan er iets mee doen, zonder dat ze de private key hebben. Als alles goed gaat heb jij alleen die in bezit. Met de private key heb je dus toegang tot de wallet waarmee je een public key en zo veel wallet adressen als je wil kan genereren.

Wat misschien een misconceptie is bij veel mensen willen we hier toch wel voor eens en altijd uitklaren. De wallet dient voor de opslag van jouw private en public keys en adressen. De eigenlijke cryptomunten die op die adressen staan, die staan opgeslagen in de blockchain. Zo lang je dus je keys en adressen kent, zijn de fondsen de jouwe. Vandaar het aloude crypto gezegde ”Not Your Keys, Not Your Bitcoin”. Die horen of lezen we ook wel meer wanneer er weer eens een exchange is gehackt.

Heb je de coins op een beurs staan, dan zijn ze in principe ook niet van jou, maar van de beurs. Zij zijn tenslotte diegene die de keys hebben.

Welke soorten cryptowallets zijn er?

Er bestaan natuurlijk honderden, zo niet duizenden wallets. De meest eenvoudige is misschien wel de paper wallet. Die is precies zoals het woord zegt, een papieren wallet. Het komt er dan op neer dat je de keys die krijgt op b.v. bitaddress.org op een papiertje schrijft en dat ergens veilig bewaard. Heel simpel en ergens ook wel super veilig. Totdat je huis afbrandt of je dat papiertje kwijt bent.

Een andere manier zijn hardware wallets, waarbij Trezor en Ledger de meest bekende zijn. Ze zien er vaak uit als een USB stick en voegen een extra veiligheidslaag toe aan de bescherming van jouw keys. Er zijn enorm veel verschillen in hardware wallets, waarbij de keuze die je maakt afhankelijk zal zijn van wat je ervoor wil betalen, wat de mogelijkheden er van moeten zijn of hoe veilig ze zijn.

Op hardware wallets zal je meerdere verschillende soorten crypto kunnen “opslaan”. Als voorlaatste zijn er ook nog software wallets. Die komen in de vorm van programmaatjes die je downloadt op je PC en die je een overzicht geven van je crypto. Ze beheren alle adressen en daarbijhorende keys. Online wallets komen vaak in de vorm van extensies voor je browser of gewoon als websites. Ze doen hetzelfde als de software wallet.

Waar moet je op letten?

Wallets zijn er zoals we al zeiden in alle vormen, maten en gewichten. Van bijna elke coin zal je wel een specifiek daarvoor ontwikkelde wallet terugvinden. In essentie doen ze allemaal (behalve de paper wallet dan) hetzelfde. Ze helpen je bij het genereren van keys en adressen, sturen en ontvangen transacties en geven je een visueel overzicht van je crypto.

Het grote verschil zit hem in de prijs, de beloofde veiligheid en het gebruiksgemak. Aan jou de keuze om die tegen elkaar af te wegen. Het spreekt natuurlijk voor zich dat jij vaak de voornaamste factor zal zijn in die veiligheid. Sla daarom zeker altijd je keys op veilige plaatsen en laat niets over aan het toeval.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN