Duitsland legaliseert volledig elektronische effecten via de blockchain

Het kabinet van bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag nieuwe wetgeving aangenomen om volledig elektronische effecten in te voeren als onderdeel van zijn bredere blockchain-strategie. Dit volgens een artikel dat vandaag op Reuters verscheen.

De wet versoepelt regels die tot nu toe uitgevende instellingen en houders van effecten hadden gedwongen transacties te documenteren met een papieren certificaat. De minister van Financiën, Olaf Scholz, zei het volgende:

“Het papieren certificaat kan sommigen om nostalgische redenen dierbaar zijn, maar de toekomst behoort toe aan de elektronische versie.”

Hij voegde hier aan toe dat:

“Elektronische effecten de kosten en administatieve lasten zullen verlagen.”

De nieuwe wet zorgt er voor dat papieren certificaten nu kunnen worden vervangen door een inschrijving in een centrale effectenbewaarinstelling of een register, die bijgehouden zal worden door banken uit de particuliere sector. Ook is een inschrijving in een crypto-effectenregister op basis van blockchain-technologie mogelijk geworden.

Minister van Justitie, Christine Lambrecht, zei dat de wet juridische duidelijkheid zou bieden en het potentieel van de nieuwe technologieën zou vergroten.

Achim Berg, hoofd van de IT-bedrijfsvereniging Bitkom, reageerde ook positief op het nieuws en zei:

“Blockchain-technologie heeft het potentieel om de huidige procedures volledig op zijn kop te zetten en de manier waarop hele bedrijfssectoren werken fundamenteel te veranderen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!