Waarom deze Bitcoin bullmarkt anders is dan vorige bullmarkten

Dit zijn zeer interessante tijden waarin we leven. De uitbraak van het coronavirus heeft veel dingen in de huidige samenleving veranderd. Daarnaast heeft het een enorme impact gehad op de economie. Hierdoor zoeken veel mensen hun toevlucht in alternatieve activa, zoals goud en Bitcoin (BTC).

Door deze ontwikkeling bereikte de Bitcoin koers voor het eerst in 15 maanden $13.300. Het is echter opvallend dat de zogenaamde ‘hype’ als in 2017 tot nu toe uitgebleven is, waardoor deze stijging toch heel anders is als toendertijd. Hieronder gaan we wat dieper hierop in.

De verschillen tussen de bullruns

In tegenstelling tot de FOMO van april 2019 of de pre-bull run van FOMO 2017, hebben we deze keer geen retail-FOMO. In feite is deze bijna niet aanwezig. Normaal gesproken zijn de particuliere investeerders de eerste die opgewonden raken en all-in gaan op Bitcoin. Toch kunnen we zien dat dit op dit moment niet het geval is.

Het financieringspercentage steeg ook niet tijdens de recente prijsstijging, wat duidt op een gebrek aan euforie. Als we naar de geschiedenis van Bitcoin kijken, kunnen we bevestigen dat dit niet het geval was tijdens de vorige pieken in de cryptocurrency. Daarom is het deze keer ook op dat front anders.

Daarnaast zien we ook geen consistente stijging in het aantal nieuwe Bitcoin-adressen, zoals te zien is in de grafiek hieronder. Deze statistiek geeft de toetreding van nieuwe spelers aan, meestal particulieren, en een gebrek aan consistente activiteit werd benadrukt door de betreffende grafiek.

Bron: Coin Metrics

Waarom deze verschillen?

Wat betreft het waarom-gedeelte, het is simpel: de bears die normaal gesproken prijsdalingen veroorzaken, worden waarschijnlijk door instellingen geabsorbeerd.

Zo is hieronder duidelijk te zien dat instellingen en hefboomfondsen, die posities in tegengestelde richting aanhouden, beide nieuwe ATH’s hebben bereikt. Verder is hetzelfde te zien op de Open Interest (OI) -grafiek die wordt gezien op de CME.

Bron: Skew

Een andere factor waarmee hier rekening mee kan worden gehouden, is dat de particulieren, die aanwezig waren in Bitcoin, behoorlijk zijn veranderd. Daarom is het ecosysteem als geheel ook behoorlijk veranderd. Bitcoin nieuws beweegt de koers van het actief niet zoals het in 2017 en 2018 deed, en zelfs als het dat wel doet, zit er niet zoveel kracht achter als toendertijd.

Daarom is het verhaal rond Bitcoin ook aanzienlijk veranderd. Vooral nu meer instellingen het accumuleren als afdekking of als niet-gecorreleerd actief. Hierdoor is de kracht achter deze stijging een stuk groter, aangezien de zakken van deze instellingen een stuk dieper zijn dan van particulieren. Daarnaast kan de kracht alleen maar groeien wanneer de ‘hype’ bij retail-investeerders wel weer aangewakkerd wordt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!