Rusland blockchain-stemsysteem

Rusland heeft nieuw blockchain-stemsysteem getest onder 30.000 deelnemers

De Russische telecommunicatiegigant Rostelekom heeft samen met het Russische ministerie van Digitale Ontwikkeling en Communicatie een op blockchain gebaseerd stemsysteem getest dat is ontwikkeld in samenwerking met Waves Enterprise. Dit volgens nieuwsberichten vanuit lokale nieuwsplatformen.

Geslaagde test onder 30.000 mensen

Er werd gemeld dat bij de voorbereidende test 30.000 mensen betrokken waren, die de functionaliteit en technische mogelijkheden van het platform moesten testen. Volgens de woordvoerders van Rostelekom werkte het systeem zoals bedoeld tijdens de test en faalde het niet onder hoge belasting.

De stemmen werden naar verluidt in minder dan een minuut geteld via homomorfe coderingssystemen. Met deze methode kunnen berekeningen tot dezelfde output leiden, zelfs als de onderliggende gegevens versleuteld blijven.

Ambtenaren merkten verder op dat de test hen hielp om enkele bruikbaarheidsproblemen te identificeren en dat de feedback zal worden gebruikt om het platform toegankelijker en intuïtiever te maken.

11 t/m 13 september kan er gestemd worden via de blockchain

Het platform dat wordt gebruikt voor de aanstaande verkiezingen is ontwikkeld in samenwerking met Waves Enterprise en is een volledig onafhankelijk product van eerdere iteraties.

Het ontwikkelde systeem zal worden gebruikt voor gedeeltelijke parlementsverkiezingen in de regio’s Koersk en Yaroslavl van 11 tot en met 13 september. Op 31 augustus zal er een extra schijnverkiezing plaatsvinden als een laatste controle van het systeem, voordat het platform echt gebruikt gaat worden.

Dit is een voortzetting van eerdere blockchain-stemexperimenten van het land, die voor het eerst werden uitgevoerd in 2019 voor de lokale verkiezingen in Moskou en vervolgens in juni 2020 voor het controversiële referendum over grondwetswijzigingen.

Het door Bitfury ontwikkelde platform, dat werd gebruikt bij de verkiezingen in juni, had echter te kampen met grote prestatieproblemen, beveiligingsfouten, beschuldigingen van fraude en een vermeend gebrek aan transparantie.

Waves heeft echter aan Cointelegraph aangegeven dat hun systeem geen achterdeurtjes bevat. Dit is echter volgens een aantal critici niet genoeg, aangezien het niet kan worden gevalideerd door externe waarnemers. De critici gaven dan ook aan dat het systeem weinig tot geen verbeteringen biedt ten opzichte van een gecentraliseerd e-stemsysteem.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN