Brazilië is eindelijk van plan om cryptocurrencies te reguleren

De crypto-markt in Brazilië is tot nu toe altijd al het wilde westen geweest. Er was geen duidelijkheid op de markt over regelgeving, belasting, consumentenbescherming, etc. Hier komt echter nu wellicht verandering in.

Het is namelijk zo dat een Braziliaanse wetgever een reeks handelswetten op het gebied van cryptocurrencies heeft voorgesteld die, indien aangenomen, de langverwachte juridische duidelijkheid zou geven aan de vaak verstoten en volledig ongereguleerde crypto-markt van Brazilië.

De vrouw achter dit voorstel is Senator Soraya Thronicke, een lid van de Braziliaanse Sociaal-Liberale Partij. Ze schetste begin deze week een aantal regels voor virtuele activabedrijven, bewaarders en emittenten, consumentenbescherming, crypto-belasting, strafrechtelijke handhaving en sectortoezicht in Brazilië.

Tot nu toe waren hun respectievelijke crypto-acties verstrooid, echter in het plan van Thronicke zouden de centrale bank van Brazilië, de effectenwaakhond, de belastingdienst en de financiële toezichthoudende raad allemaal concrete toezichthoudende taken op zich nemen.

Tevens zouden piramidespellen en crypto-fraudeurs ook te maken krijgen met nieuwe consequenties. Het wetsontwerp schetst namelijk strengere straffen en stelt voor om de bestaande wetten in het land, op het gebied van financiële misdrijven, ook op cryptocurrencies van toepassing te maken.

Braziliaanse cryptocurrency-bedrijven hebben geleden onder een gebrek aan uitgebreide crypto-regulering, in het bijzonder door de weigering van de banksector om met hen samen te werken. Deze stap zou – volgens Fernando de Magalhães Furlan, een voormalige toezichthouder die nu lobbyt voor de crypto-bedrijven in Brazilië – “veel betekenen op het gebied van legalisatie en regulering van de crypto-economie” in Brazilië.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!