Introductie over Cryptocurrency

Cryptocurrency of cryptogeld is een woord dat je ongetwijfeld op het internet bent tegengekomen. Wat houdt cryptocurrency in en waarom is deze ‘open’ technologie zo revolutionair?

Cryptocurrency is een digitale valuta waarmee betalingen worden verricht op het internet. De bekendste zijn Bitcoin, Ethereum en Ripple. Blockchain is een ‘open’ technologie die 1-op-1 handelen, zonder de tussenkomst van partijen, mogelijk maakt. Cryptocurrency biedt zowel kansen als risico’s.

Dit artikel behandelt het ontstaan van cryptocurrency en legt uit wat cryptocurrency en blockchain is. Daarnaast worden de essentiële kenmerken van cryptocurrency uitvoerig behandeld.

Het ontstaan van Cryptocurrency

Het ontstaan van cryptocurrency is een direct resultaat van de financiële crisis in 2008. Door een groeiend wantrouwen ontwikkelde cryptocurrency zich – in eerste instantie – als een poging om zonder tussenkomst van een financiële instelling, geld rechtstreeks van de ene partij naar de andere partij te sturen.

Op 31 oktober 2008 bracht Satoshi Nakamoto het whitepaper uit: “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”.

Hoewel onduidelijk is of een persoon of groep zich achter deze uitvinding schuil houdt, zijn de kenmerken onbetwistbaar: een decentraal (Peer-to-Peer) digitaal netwerk om onderling betalingen te verrichten zonder tussenkomst van een derde partij, zoals een bank of overheid. Vind meer informatie hierover op: https://cryptostart.nl/

Wat is Cryptocurrency?

Crypto betekent ‘verborgen’ of ‘geheim’ en currency is Engels voor valuta of betaalmiddel. Met cryptocurrency kun je via het internet wereldwijd betalingen doen.

Cryptocurrencies kunnen net als “gewone” valuta gebruikt worden om betalingen te doen. Deze transacties worden opgeslagen in een database, die door niemand kan worden aangepast tenzij aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Deze database staat bekend als blockchain.

Bij geld draait het om vertrouwen. Met de komst van cryptocurrencies lijkt dit rotsvast vertrouwen te wankelen. Om cryptocurrencies te gebruiken hoef je namelijk niet een bepaalde persoon of instantie te vertrouwen.

Alhoewel de meningen verdeeld zijn of cryptocurrency geld is, zijn de meeste criteria van geld aanwezig. Net zoals geld, is cryptocurrency een ruilmiddel en rekeneenheid. Daarnaast is het houdbaar, deelbaar, draagbaar en schaars.

Wat is Blockchain?

Blockchain wordt wel de grootste uitvinding genoemd na die van het internet. Wat houdt het precies in?

Blockchain kun je vergelijken met een database waarin informatie wordt opgeslagen. Alle informatie wordt onleesbaar gemaakt door middel van cryptografie. Vandaar ook de naam cryptocurrency. Deze ‘open’ technologie slaat alle informatie op in een groot netwerk van computers. Zo ontstaat een lange informatie ketting die niet te veranderen en niet te kraken is.

Blockchain is gebaseerd op bestaande technologische componenten die in een nieuw jasje gecombineerd zijn. En het is juist deze combinatie die blockchain zo interessant maakt. Blockchain is niet beperkt tot cryptovaluta. Het kan vele processen efficiënter maken en papierwerk vervangen door veilige en slimme elektronische documenten. Denk hier aan de zorgsector en het toekennen van auteursrechten.

3 types Blockchain

Er zijn 3 types blockchain: publiek, hybride en privaat.

De meeste bekende blockchain is publiek. Hier onder vallen Bitcoin, Ethereum en Ripple. Publieke blockchains zijn toegankelijk voor iedereen. In een hybride blockchain, ook wel bekend als een consortium blockchain, werken verschillende partijen samen in een gesloten omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een groep banken. Een privaat blockchain wordt gebruikt in bedrijven en speelt zich af in een compleet afgesloten omgeving

Essentiële kenmerken van Cryptocurrency

Cryptocurrency bezit een aantal essentiële kenmerken. Hieronder volgende de drie voornaamste.

Beperkte hoeveelheid

Elk cryptocurrency is beperkt van omvang. De exacte waarde van munten in omloop wordt vastgesteld op een toekomstige datum. Dit stimuleert de vraag, en verkleint het aanbod.

Peer-to-peer

Een ander essentieel kenmerk van cryptocurrency is dat het om transacties gaat van de ene persoon naar de andere; Peer-to-Peer. Er is dus geen derde partij, of tussenpersoon betrokken bij de transacties. Dit betekent dat cryptocurrency beschikbaar is voor iedereen. Het is wel belangrijk om toe te lichten dat betalingen onomkeerbaar zijn. Een transactie, eenmaal bevestigd, kan niet terug worden gedraaid.

Gedecentraliseerd netwerk

De meeste databases zijn centraal georganiseerd. Dat betekent dat er één locatie is waar alle gegevens opgeslagen zijn. Alleen daar worden gegevens gewijzigd en gedeeld met gebruikers. Bij blockchain is dat anders: er is juist géén centraal punt, maar er zijn meerdere knooppunten (computers) die allemaal een exacte kopie van de database bevatten.

Veilig?

Bij blockchain is er dus niet één eigenaar of toezichthouder, zoals dat bij normale databases wel het geval is. Het toezicht ligt bij de gebruikers zelf. Dit brengt ongetwijfeld een verhoogd risico met zich mee. Voorstanders van cryptocurrency benadrukken dat er risico’s zitten aan “gewone” valuta en aan beleggen in het algemeen. De voordelen van cryptocurrency liggen vooral in het universele en anonieme karakter, de veiligheid van cryptografie en in een snel en internationaal betaalsysteem. Critici benadrukken de verhoogde kans op piramidespelen en het ontbreken van toezicht.De Nederlandsche Bank ziet zowel kansen en risico’s in cryptocurrency. Naast het riskante karakter, zorgen gedekte cryptocurrencies voor snelle en goedkope buitenlandse betalingen.

Conclusie

Cryptocurrency is een revolutionaire manier van 1-op-1 handelen, zonder tussenkomst van partijen. Met behulp van cryptografie kunnen transacties op een snelle en anonieme manier worden uitgevoerd. Alhoewel blockchain vele mogelijkheden biedt naast cryptovaluta, is de ‘open’ technologie niet zonder risico’s. Investeren in cryptocurrencies blijft riskant, net zoals het beleggen in elk product en het is belangrijk om je hierin goed te verdiepen voordat je overgaat tot actie.

Disclaimer: Dit is een persbericht. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen, voordat ze acties ondernemen met betrekking tot het gepromote bedrijf of een van zijn genoemde ondernemingen of services. CryptoBenelux is niet verantwoordelijk, direct of indirect, voor enige schade of verlies dat veroorzaakt is door of in verband met het vertrouwen in goederen, diensten of inhoud die genoemd zijn in het persbericht.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!