Ethereum-miners stemmen om gaslimiet te verhogen

Ethereum-miners stemmen momenteel om het gaslimiet per blok te verhogen van 10.000.000 naar 12.500.000 gas, wat zowel voor- als nadelen heeft voor het netwerk. Dit volgens een recente tweet van Bitfly, het moederbedrijf achter Ethermine pool, en volgens een recent artikel van Cointelegraph.

Het bedrijf tweette het volgende:

Hoe kan deze stemming het netwerk beïnvloeden?

Als de stemming doorkomt, zou dit in theorie de totale capaciteit van het netwerk verhogen en de vergoedingen verlagen. Volgens de berekeningen van Bitfly zou Ethereum blockchain ongeveer 44 transacties per seconde gaan verwerken, terwijl het momenteel gemiddeld 35 transacties per seconde verwerkt. Bitfly gaf aan dat dit “nog een geweldige mijlpaal voor de community” zal zijn.

De verhoging heeft echter ook een aantal potentiële nadelen: naarmate de drempel groter wordt, duurt het langer voordat miners een blok verwerken, wat resulteert in de zogenaamde “oom blokken” -probleem.

Dit probleem treedt op wanneer twee verschillende miners tegelijkertijd een blok genereren, terwijl er slechts één van deze blokken toegevoegd wordt aan de blockchain, wat in feite resulteert in extra werk voor miners.

Zoals Anton Bukov, CTO van 1inch, eerder aan Cointelegraph uitlegde, is er ook een mogelijkheid van overbelasting van de nodes die het netwerk beheren:

“Operaties die weinig gas kosten maar veel middelen vergen, kunnen worden gebruikt om nodes aan te vallen. […] Als transactieverwerking 10-15 seconden in beslag neemt, zullen de nodes volledig stagneren.”

Verhogingen van het gaslimiet kunnen er ook toe leiden dat zwakkere nodes het netwerk verlaten, waardoor het mogelijk minder gedecentraliseerd wordt. Bukov zei hier het volgende over:

“Daarom wordt de limiet zo conservatief verhoogd, en zelfs dan wordt het meestal gedaan na het behalen van enkele optimalisatie resultaten bij client-implementaties.”

1xbit

Peter Szilágyi is tegen de verhoging

Het recente initiatief kreeg veel tegenstand van sommige leden van de gemeenschap. Core Ethereum-ontwikkelaar Péter Szilágyi vatte de tweet van Bitfly als volgt samen:

“TL;DR: Ethereum-miners geven geen fuck over de gezondheid van het netwerk op lange termijn, noch over DoS-aanvallen.”

Vitalik Buterin neemt het hen niet kwalijk

Medeoprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, heeft zich ook bij de discussie gevoegd. Volgens hem vroeg een vertegenwoordiger van Sparkpool hem ongeveer zes weken geleden of hij de verhoging van de gaslimiet steunde. Hij zei dat hij dat niet deed, onder verwijzing naar de mening van Szilágyi hierover. Buterins positie is sindsdien schijnbaar veranderd, zoals hij schreef:

“Dat gezegd hebbende, de laatste 6 weken met hoge txfees hebben mensen echt onder druk gezet, dus ik neem hen deze beslissing niet kwalijk.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!