Betekent het falen van Ethereum ook het einde van DeFi?

De door Coronavirus veroorzaakte prijscrash was een grote stresstest voor het ecosysteem van Ethereum (ETH). Het netwerk raakte overbelast toen gebruikers zich naar beurzen haastte, terwijl de ongelooflijke volatiliteit op sommige systemen grote schade aanrichtte.

De problemen

Alex Melikhov, CEO van EOSDT, legde aan Cointelegraph uit wat er gebeurde.

Melikhov beweert dat de grootste bron van mislukking het bedrijfseigen oracle was, dat werd gebruikt voor de prijsfeeds van MakerDAO, dat haperde vanwege de plotselinge toestroom van lopende transacties. Hij ging verder met:

“Als gevolg hiervan bleven de prijzen op de keten in het systeem achterhaald in een periode van aanzienlijke prijsbewegingen – $166 per ETH in de chain in plaats van $133 per ETH op de markt.”

Volgens Melikhov veroorzaakte dit een ‘perfecte storm’, waarbij de keepers van Maker niet bereid waren Ether te kopen tegen een marktpremie van 20%, in tegenstelling tot de gebruikelijke korting van 3%. Omdat er zo weinig natuurlijke kopers waren, maakte het de weg vrij voor de uiteindelijke exploitatie. Melikhov legde uit:

“MakerDAO’s logic maakt het mogelijk om nul biedingen te doen op veilingen, dus hebben sommige marktspelers geliquideerde ETH gratis gekregen.”

Hierdoor heeft Maker $4 miljoen aan ongedekte schulden opgebouwd. Na een noodstop te hebben overwogen, heeft de Maker Foundation geen doorslaggevende actie ondernomen, wat volgens Melikhov heeft geleid tot een vergroting van de schuld tot $5,5 miljoen op 13 maart.

Onrust in de DeFi-markt

De eerste zichtbare scheuren in de betrouwbaarheid van DeFi verschoven de toon van het gesprek in de gemeenschap, volgens Andre Cronje (de ontwikkelaar van het iEarn-platform). Begin maart stopte hij met het project, daarbij verwijzend naar een “vijandige gemeenschap” die ontwikkelaars “verantwoordelijk en zelfs aansprakelijk stelt voor gebruikersacties”.

Melikhov benadrukte dat de recente problemen van MakerDAO technisch en niet economisch van aard zijn. Hij vatte de aanval samen en zei:

“Deze omstandigheden toonden het gebrek aan redundantie aan in het MakerDAO-systeem en zwakke punten in de Ethereum-netwerkcapaciteit.”

De community kan bijzonder gevoelig zijn voor kwetsbaarheden in MakerDAO. Het ecosysteem bevat momenteel meer dan 55% van alle Ether die is vergrendeld in DeFi, volgens Defipulse. Bovendien is Maker’s DAI stablecoin het meest verhandelde activum op gedecentraliseerde beurzen, zoals Uniswap en Kyber, die nauw verbonden zijn met andere DeFi-platforms.

Melikhov zei het volgende:

“Het DeFi-landschap kan dramatisch veranderen als MakerDAO faalt.”

Niks te maken met de basisprincipes van Ethereum

Synthetix CEO en mede-oprichter, Kain Warwick, was positiever over de recente gebeurtenissen en benadrukte dat de prijsdaling niets te maken heeft met de basisprincipes van Ethereum:

“Deze recente recessie was een macrotrend die werd veroorzaakt door onzekerheid. Deze korte termijn prijsactie op ETH weerspiegelt dus niet de levensvatbaarheid van het netwerk op lange termijn.”

Niettemin gaf hij toe dat de prijsdaling enkele kwetsbaarheden in DeFi blootlegde:

“We hebben de afgelopen 24 uur zeker wat kinderziektes gezien, aangezien protocollen schokken hebben ondervonden als gevolg van de prijsactie.”

Michael Anderson, mede-oprichter van DeFi-heavy investeringsfonds Framework Ventures, stelt dat de aanvallen “exogene factoren” zijn die niettemin leiden tot exploitatie van hun systeemontwerp. Hij voegde toe:

“Deze problemen blijven aanhouden omdat we nu echt waarde hebben in het DeFi-ecosysteem en daarom is er een stimulansn om naar zwakke punten te zoeken.”

Wat is de oplossing?

Warwick voerde aan dat de prijsactie, en de daaropvolgende kwetsbaarheden, een belangrijke les voor het ecosysteem waren. Hij ging verder:

“Maar het goede nieuws is dat deze tests een duidelijke demonstratie zijn van de antifragiliteit van Ethereum, sterker worden door stress.”

Sowmay Jain, mede-oprichter en CEO van DeFi-enabled wallet InstaDApp, bleef eveneens optimistisch over de toekomstperspectieven. Over de recente gebeurtenissen zei hij:

“Dergelijke pijnlijke tijden herinneren ons eraan dat we extreem vroeg in de markt zijn en dat er nog veel ruimte voor verbetering is. Ik heb echter veel hoop dat dit ervoor zal zorgen dat het DeFi-ecosysteem terugkeert met een nog robuustere economie.”

Maker’s maatregelen

De MakerDAO-gemeenschap heeft al noodmaatregelen genomen om het netwerk te stabiliseren. De whitepaper bevat een eventualiteit voor onderpand, die bestaat uit het slaan van nieuwe MKR en het veilen ervan, totdat de leners vergoed zijn. De veiling zal naar verwachting de komende dagen plaatsvinden.

Ondertussen ontwikkelt de gemeenschap ook maatregelen om soortgelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

Melikhov vatte de lessen samen die uit deze turbulente periode kunnen worden geleerd:

“Al met al zal het hopelijk resulteren in een nauwkeurigere financiële modellering en het handhaven van meer technische redundantie voor de sector.”

Hij sprak ook de hoop uit dat DeFi een actievere ontwikkeling zal zien op andere blockchain-platforms. Hij concludeerde:

“Wij bij Equilibrium zijn ervan overtuigd dat de cross-chain benadering het risicoprofiel van het ecosysteem aanzienlijk zal verbeteren.”

Wat denken jullie? Gaat DeFi sterker terugkomen? Laat het ons weten op onze socials!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!