Is Bitcoin nou wel of geen veilige haven?

Naarmate traditionele markten blijven dalen vanwege het coronavirus, zijn beleggers op zoek naar manieren om hun verliezen te verminderen. Een deel van de community zag Bitcoin (BTC) als een veilige haven, echter lijkt dit op de korte termijn geen haalbare kaart. Maar waarom is dit zo? Daar gaan we in dit artikel dieper op in.

De volatiliteitsindex van de aandelenmarkt steeg op 9 maart tot 55, een risico-indicatie die sinds 2009 ongehoord was. De Dow Jones Industrial Average zakte ook met 7 procent en Bitcoin bleef ook niet onaangetast. De grootste cryptocurrency daalde met een ongekende 24% in een uur en daalde onder de $6.000.

Daarom is het misschien niet eerlijk om te zeggen dat Bitcoin niet bepaald als een veilige haven heeft gediend.

Een recente analyse uitgevoerd door Longhash vergeleek de prijsgeschiedenis van Bitcoin met de eerder genoemde Dow Jones Industrial Average (DJIA) om de ​​correlatiefactor door de jaren heen te begrijpen.

Bron Longhash.com

Bij het analyseren van de bovenstaande grafiek bleek dat de beweging van Bitcoin en DJIA sterk gecorreleerd waren tussen 2010 en 2020, beide activa hadden een Pearson-correlatiecoëfficiënt van meer dan 0,84. Dat is een aanzienlijke waarde en gaf aan dat zowel DJIA als Bitcoin de neiging hadden om een ​​vergelijkbare trend te volgen.

Toen de correlatie ook in jaren werd gescheiden, deelden beide alleen een negatieve correlatie alleen in 2011, 2014 en 2015. 2014 liet de hoogste negatieve correlatie zien, terwijl de factor in 2017 met 0,90 steeg.

Over het algemeen bewoog Bitcoin op manieren die lijken te weerspiegelen wat er op de bredere markt gebeurt. Maar er zijn uitzonderingen (hele jaren die niet in dit patroon passen). De gegevens suggereren dat Bitcoin door de jaren heen af ​​en toe heeft gepresteerd als een effectief alternatief voor traditionele markten, echter heel betrouwbaar is het dus niet.