We hebben de afgelopen tijd al erg veel geschreven over Venezuela, echter blijven de handelsvolumes maar stijgen in het land. In de afgelopen 12 maanden zijn de volumes met ruim 2400% gestegen op LocalBitcoins.com. Dit maakt het land ’s werelds snelstgroeiende, maar ook waarschijnlijk de duurste, markt voor LocalBitcoins.
Wat is LocalBitcoins?
LocalBitcoins (LBC) wordt algemeen beschouwd als een platform voor het faciliteren van niet-speculatieve aankopen van BTC, omdat het een louter fiat-to-crypto-uitwisseling is, en omdat het meestal enkele honderden dollars kost om te spotten. Het is ook één van de weinige beurzen die regelmatig landspecifieke handelsvolumes publiceert.
Als zodanig zijn de handelsvolumes van LBC een maatstaf geworden voor het kwantificeren van aankopen. Een nadere analyse van LBC-gegevens heeft aangetoond dat de oorspronkelijke cryptocurrency uitzonderlijk hoge acceptatie ziet in landen met lage economische vrijheid, zoals Venezuela.
Explosieve stijging
Wekelijkse volumes stegen van 13,7 miljard Venezolaanse bolívars (€49.870) in medio januari 2019 naar 363 miljard bolívars (€1,31 miljoen) eind vorige week, volgens CoinDance. Vorige week zag het platform de grootste stijging ooit, met een explosieve stijging van 38% ten opzichte van de week ervoor.
Dit ondanks het feit dat het land mogelijk de hoogste prijs voor Bitcoin (BTC) ter wereld ziet. De Bitcoin koers staat namelijk op $9.401 (ongeveer $1.300 boven de spot) en de enige verkoper die een hele Bitcoin aanbiedt, heeft een vraagprijs van $11.687 (een meerprijs van $3.580).
De duidelijke groei van LBC in Venezuela kan worden gezien als een andere bevestiging van de reputatie van Bitcoin als een niet-confisceerbare en censuurbestendige waardeopslag.
Waarom deze stijging?
Decennia lang worstelde Venezuela met één van de ergste nationale crisissen in de recente geschiedenis, door economen omschreven als de “grootste economische ineenstorting buiten de oorlog” in de afgelopen 45 jaar. En dingen lijken niet beter te worden. Vorig jaar kreeg Venezuela de titel van de ‘meest ellendige’ economie van Bloomberg op basis van inflatie en werkgelegenheidscijfers.
Geconfronteerd met een inflatie van meer dan acht miljoen procent, kapitaalcontroles en een gestage daling van de olieproductie, die goed is voor ongeveer 99 procent van de exportopbrengsten van Venezuela, geven Venezolanen voldoende redenen om Bitcoin te kopen.
Zoals eerder gemeld door CryptoSlate, is Venezuela ’s werelds meest Bitcoinified land in termen van hoeveelheid BTC in bezit per hoofd van de bevolking, en hoeveelheid inkomen besteed aan BTC in verhouding tot inkomsten.
Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.