Europese Centrale Bank beweert dat een privacy-enabled digitale valuta mogelijk is

Een recent onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) beweert dat het mogelijk is om een digitale valuta, vanuit de centrale bank (CBDC), te ontwikkelen die de privacy van gebruikers beschermt. Dit volgens een artikel dat vandaag op Cointelegraph verscheen.

Proof-of-concept

Volgens het rapport getiteld “Exploring anonymity in central bank digital currencies”, heeft het Europees Systeem van Centrale Banken (ESCB) een proof-of-concept (PoC) voor anonimiteit in CBDC’s opgesteld, dat deel uitmaakte van het onderzoek naar CBDC’s en de potentiële voordelen voor het publiek.

Het PoC is ontwikkeld in samenwerking met technologiebedrijven R3 en Accenture. Het ESCB gebruikte het open-source blockchain-platform Corda van R3 om een ​​PoC te ontwikkelen met vier partijen, zoals twee intermediairs, een centrale bank en een anti-witwasautoriteit (AML). Elke partij werd in het netwerk vertegenwoordigd door een node dat een CorDapp beheerde, waardoor activa tussen de entiteiten konden worden overgedragen.

Binnen de PoC bouwde de bank een oplossing voor AML en voor de bestrijding van de financiering van terrorisme, die tevens gebruikersidentiteiten en transactiegeschiedenissen anoniem hielden. Hierdoor konden noch de centrale bank noch andere tussenpersonen, die niet gemachtigd waren door de gebruiker, de gegevens inzien.

Het rapport zei het volgende:

“Om de privacy van gebruikers te beschermen, heeft de notaris geen toegang tot gegevens, zoals transactiewaarden, adressen van gebruikers, etc.

Het proof of concept laat zien dat het mogelijk is om, met behulp van het Corda-platform, een ​​vereenvoudigd CBDC-betalingssysteem te bouwen die de privacy van gebruikers voor transacties met een lagere waarde waarborgt, terwijl er toch voor wordt gezorgd dat transacties met een hogere waarde onderworpen zijn aan verplichte AML / CFT-controles.”

Verbeterpunten

De bank constateerde echter een reeks problemen die naar verluidt moesten worden verbeterd, waaronder het verminderen van de hoeveelheid informatie die zichtbaar is voor partijen die niet bij de transacties betrokken zijn, en het vermogen van gebruikers om toegang te krijgen tot CBDC-saldi of deze uit te geven wanneer de tussenpersoon niet beschikbaar is.

De ECB verklaarde dat de privacy verder kon worden verbeterd door mechanismen toe te passen, zoals roulerende openbare sleutels, zero-knowledge proofs en enclave computing.

De bank merkte verder op dat schaalbaarheidsproblemen niet werden aangepakt of getest werden in de PoC, en dat ook de interoperabiliteit met een realtime bruto-verrekeningssysteem nog onderzocht moet worden.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!