Universiteit van Surrey (VK) gaat overheidsarchieven beveiligen met blockchain technologie en AI

De in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Universiteit van Surrey heeft aangekondigd dat het de digitale overheidsarchieven van nationale video-archieven over de hele wereld gaat beveiligen door gebruik te maken van blockchain technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

In een persbericht aan Coindesk liet de universiteit weten dat hun Center for Vision, Speech and Signal Processing (CVSSP) samen met het Open Data Institute en het nationale archief van het Verenigd Koninkrijk een systeem hebben ontwikkeld, dat ARCHANGEL genoemd is. ARCHANGEL moet er voor zorgen dat de integriteit van digitale archieven voor de lange termijn gewaarborgd blijft.

Het systeem maakt gebruik van computervisie en blockchain technologie. Computervisie is een systeem wat er voor zorgt dat computers zijn geprogrammeerd om digitale afbeeldingen of video’s te analyseren en te begrijpen. Het systeem “biedt in wezen een digitale vingerafdruk voor archieven, waardoor het mogelijk is om hun authenticiteit te verifiëren”, aldus de projectleider aan de Universiteit van Surrey, professor John Collomosse.

ARCHANGEL gebruikt blockchain technologie als een database die wordt onderhouden door een aantal archieven. Het systeem is ontworpen om automatisch melding te geven wanneer er wijzigingen aangebracht worden in het digitale openbare record, zowel per ongeluk als kwaadwillig, en wordt ondersteund door een “proof-of-authority” blockchain-systeem.

De universiteit zei het volgende:

“Iedereen kan records controleren en toevoegen, maar niemand kan deze wijzigen. Omdat er geen gegevens kunnen worden gewijzigd, blijft de integriteit van het historische record intact.”

Het nieuwe systeem is al getest door de nationale overheidsarchieven van het Verenigd Koninkrijk, Estland, Noorwegen en Australië, evenals de National Archives and Records Administration in de VS. De instelling zal volgende maand een paper presenteren op de CVPR-conferentie in Los Angeles.

Jeni Tennison, CEO van het Open Data Institute, zei het volgende:

“Het wordt steeds eenvoudiger en gemakkelijker om digitale documenten te manipuleren, wat het erg belangrijk maakt voor de instellingen die voor die records zorgen om hun betrouwbaarheid aan te kunnen tonen.”

Ben je benieuwd naar het laatste Crypto Nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!