Vergeet de SEC: deze Amerikaanse rechtbank heeft een belangrijk cryptomodel ingesteld

Advocaat Stephen D. Palley heeft een interessante beschrijving over hoe een federale rechter heeft geoordeeld dat ATB Coin een niet-geregistreerde effect was. Zelfs ondanks het token kopers geen recht gaf op winst. De Howey Test vereist feitelijk niet dat een effect een aandeel is in een winstgevende onderneming.

ICO’s hebben geen formele winstverdeling nodig om als effecten te kwalificeren

Een effect is omschreven als iets wat waarde oplevert door de inspanningen van anderen. Een gemeenschappelijke onderneming, waarbij er een investering is van echt geld. ATB Coin is in september 2017 gelanceerd, maar sindsdien is de waarde van het token met meer dan 85% gedaald. De rechtszaak is gebaseerd op deze verliezen. De eigenaren van ATB Coin hebben een motie tot afwijzing ingediend op basis van meerdere factoren, waaronder dat eisers geen recht hadden op winst van de onderneming. De rechtbank heeft een belangrijk precedent gemaakt. Zelfs als in een ICO geen winst is beloofd, kan deze nog steeds als een effect worden beschouwd als de Howey-test redelijk wordt toegepast. De rechtbank besliste dat ATB Coin zich schuldig maakt aan het aanbieden van niet-geregistreerde effecten en het niet nakomen van haar beloften. Om de bewering dat eisers een winstgevende investering waren beloofd te rechtvaardigen, keek de rechtbank naar marketingmateriaal van ATB Coin. De coin is op dit moment een actieve blockchain met weinig of geen echt gebruik. Het handelt op geen noemenswaardige of betrouwbare exchanges met een totaalbedrag van minder dan $5 miljoen.
Het andere argument van de verdedigers was dat de rechtbank geen jurisdictie over hen heeft. Dit is een lastig argument, omdat de rechtbank rechtsmacht kan eisen op grond van het feit dat Amerikaanse personen in iets kunnen investeren. 
Echter, om zijn autoriteit over de beklaagden te rechtvaardigen, merkte de rechtbank op dat Herbert W. Hoover III, één van de oprichters van ATB Coin, een inwoners is van New York en dat ATB Coin zichzelf had gepresenteerd op verschillende crypto-conferenties in New York.
De vraag is niet of je aanbod grote winst opleverde voor investeerders of niet, maar of het een niet-geregistreerde effect is die in de eerste plaats niet had mogen worden aangeboden. De overgrote meerderheid van ICO’s in 2017 was niet geregistreerd bij de SEC en had Amerikaanse investeerders. Dat wil zeggen dat als de zaak tegen ATB Coin tot het einde toe slaagt (zonder een minnelijke schikking), een serieus precedent een existentieel risico zal vormen voor tientallen projecten die nog echte waarde aan ICO-investeerders moeten teruggeven.
Ben je benieuwd naar het laatste Crypto Nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!