40 centrale banken overwegen digitale valuta

Tientallen centrale banken wereldwijd experimenteren op dit moment of binnenkort met digitale valuta’s van de centrale bank (CBDC’s). Dit meldde het rapport van het World Economic Forum. Volgens het rapport geeft het WEF aan dat ten minste 40 centrale banken over de hele wereld onderzoeksprojecten uitvoeren en pilots met blockchain-technologie. De onderzoeken zijn gericht op het aanpakken van kwesties zoals financiële inclusie, betalingsefficiëntie en cyberbeveiliging. In het rapport staat dat CBDC’s, die op gedistribueerde grootboeken worden uitgegeven en op een peer-to-peer-manier kunnen worden afgehandeld, snellere en meer kostenefficiënte transacties bieden.
Een van de meest opvallende voordelen van CBDC zijn de procedures van Know Your Customer (KYC) en Anti-Money Laundering (AML). Daarnaast de vermindering van belastingontduiking, corruptie en mogelijk alternatieven voor betaaltechnologieën voor de particuliere sector. Het rapport luidt:
“Bovendien kan CBDC mogelijk een belangrijke rol spelen in een toekomst waarin het contante gebruik drastisch afneemt. Als het gebruik en de beschikbaarheid van contant geld binnen een land extreem laag wordt. Dit door beleid of consumentenvoorkeuren, dan zou CBDC mogelijk burgers kunnen helpen.”
Het rapport gaat verder met een lijst met mogelijke nadelen van CBDC’s, waarin wordt aangegeven dat banken rekening moeten houden met de uitdagingen van blockchain-technologie. Onder deze uitdagingen vallen bijvoorbeeld, de schaalbaarheid van transacties, sleutelbeheer, transactiesnelheden en mogelijke financiële uitsluiting van populaties die geen CBDC adopteren. Het WEF heeft tien use cases voor distributed ledger technology (DLT) bij centrale banken voorgesteld.
Ben je benieuwd naar het laatste Crypto Nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!