Mijn eerste indruk van de Minor Blockchain

Dit artikel is geschreven door onze gastblogger, Jade on the Block De wereld van blockchain en cryptocurrency zijn nog nieuw. Het is een wereld waarin je jezelf moet scholen. Hoe vind je de goede informatie? En wanneer is iets goede informatie? Blockchain is niet alleen een nieuwe technologie, het brengt een nieuwe visie op hoe de samenleving is ingericht. Het gaat om het verdelen van macht en rijkdom over alle mensen waarbij iedereen kan deelnemen, wie je ook bent, in plaats van dat de macht en rijkdom bij enkele partijen ligt. Deze andere visie op de samenleving komt ook terug in hoe wij leren over blockchain en cryptocurrency. Er is niet één school waar je alles leert over blockchain en dan ben je klaar. Het is een wereld waarin veel verschillende partijen jou iets kunnen leren vanuit verschillende invalshoeken.

Communities

Ik zelf heb in eerste instantie heel veel geleerd via communities, waarbij CryptoBenelux mijn eerste leermeester was. Communities zijn groepen blockchain- en crypto-enthousiastelingen die informatie delen en waar je met elkaar in gesprek kunt gaan over alles wat er in deze wereld gebeurt. Over het algemeen kan iedereen zich bij een community aansluiten, als je je houdt aan de sociale regels van de community. In mijn beleving een vrij unieke manier van leren. Toen ik mijn opleiding deed, leerde ik mijn vak op school en zat ik niet in een community die mij van alles leerde. Gedeeltelijk komt dit natuurlijk doordat blockchain nog nieuw is en opleidingen nog opgezet moeten worden, maar ik denk ook dat deze manier van leren heel erg bij blockchain past. Het mooie van een community is dat je er niet alleen iets leert, maar het ook sociaal is. Je leert veel mensen kennen, in sommige gevallen ga je met elkaar samenwerken, omdat je in hetzelfde gelooft en dat allemaal uit vrije wil, gewoon omdat het aansluit bij wat jij belangrijk vindt. Dit is precies waar blockchain over gaat. De keuze hebben om aan te kunnen sluiten waar jij bij wilt. Ik blijf het bijzonder vinden dat zoveel communities zich inspannen om anderen iets bij te brengen en ik blijf altijd dankbaar dat zij mij op weg helpen om deze wereld steeds beter te begrijpen.

Minor Blockchain

Vanuit een meetup bij één van de communities kwam ik tot de ontdekking dat er inmiddels in het Nederlandse onderwijsstelsel ook aandacht is voor blockchain, namelijk via de Minor Blockchain aan De Haagse Hogeschool. Vorig jaar ben ik naar het seminar geweest van de Minor Blockchain en het werd mij al snel duidelijk dat deze minor de volgende stap was in mijn verkenning naar blockchain. Ik volg op dit moment de Minor Blockchain en het is precies wat ik van verwacht had en meer. Ik vind het mooie ervan dat je bij de basis begint, maar dan wel gelijk op diepgaand niveau. Hierdoor krijg je het fundament mee van waar blockchain nou eigenlijk echt over gaat, om van daaruit jouw eigen onderbouwde mening te vormen over alle kennis die je vanuit andere partijen, zoals communities, krijgt. Dit is iets wat voor mij nog ontbrak. Ik beoordeelde informatie voorheen vooral op basis van de bron en op basis van hoe vaak ik dezelfde informatie kreeg vanuit verschillende hoeken. Nu heb ik dus een extra tool om vanuit mijn eigen basiskennis te beoordelen wat ik ergens van vindt en dat is volgens mij precies wat een HBO opleiding hoort te doen. Een theoretische basis bieden van waaruit je zelf kritisch kunt gaan kijken wat jij vindt. En in deze nieuwe wereld van blockchain en cryptocurrency is dat geen overbodige luxe. Naast de theoretische basis die ik heb gekregen heb ik ook een brede wereldvisie meegekregen. Ook zijn er heel wat interessante gastsprekers voorbij gekomen tijdens de lessen en wordt er in het huiswerk ook regelmatig verwezen naar mensen uit de community om van te leren. De Minor Blockchain sluit op deze manier aan bij de manier van decentraal leren via communities. Wil je meer informatie over de Minor Blockchain en mijn ervaring lezen? Lees dan mijn blog over de Minor Blockchain door op het onderstaande plaatje te klikken.

Gratis en open HBO blockchain onderwijs

Aansluitend bij de decentrale gedachtegang is deze minor voor iedereen toegankelijk, of je nou student bent of niet en vrij van kosten. Ik denk dat deze minor voor iedereen een waardevolle toevoeging is als je je in de wereld van blockchain en cryptocurrency begeeft. Of je nou alleen investeert of ook de visie heel interessant vindt. Je hoeft de minor ook niet perse volledig te volgen als niet student, je kunt bijvoorbeeld ook alleen aansluiten bij de gastcolleges of slechts enkele lessen volgen. Maar mijn advies zou zijn om 2 maandjes van je leven te investeren in deze minor, want deze basis gaat je voor alle jaren daarna heel wat opleveren. Wat ik zelf ook erg leuk vind aan de minor is dat je deel neemt aan een daadwerkelijk project voor een opdrachtgever. Hierdoor draag je bij aan de toepassing van blockchain in het echte leven. Aangezien mijn blog Life on the Block over het dagelijks gebruik van blockchain en cryptocurrency gaat wordt ik er heel erg blij van als ik ook daadwerkelijk iets kan bijdragen. Het Blockchain Education Center (BCEC) is het vervolg op de Minor Blockchain. Hierin wordt verder gebouwd aan de projecten die uit de minor voortkomen en zo kun je dus ook na de minor nog blijven bijdragen.

Minor Blockchain in alle grote steden en Seminar 5 april

Goed nieuws is dat de Minor Blockchain ook gegeven gaat worden op andere Hogescholen in het land. Op het seminar van 5 april van de Minor Blockchain aan de Haagse Hogeschool wordt hier meer over bekend gemaakt. Het seminar geeft een goed beeld over wat de Minor Blockchain te bieden heeft. Dus twijfel je of ben je benieuwd kom vooral langs. Ook als je de minor niet wilt volgen is het seminar een echte aanrader. Er komen interessante sprekers, waaronder politici van de VVD en SP, finance professoren en mensen uit de blockchain wereld. Dit zal weer garant staan voor een interessante discussie. Het seminar is gratis en het is een evenement wat je niet wil missen! Klik hier voor meer informatie over het event en om jezelf in te schrijven. Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!