Follow-up: wetsvoorstel voor digitaal recht in Rusland is aangenomen door Doema

In de derde en laatste lezing heeft de Doema van de Russische Federatie het wetsontwerp ‘Over digitale rechten’ aangenomen, dat het Burgerlijk Wetboek van de Russische Federatie wijzigt en het basisconcept van ‘digitaal recht’ in de wetgeving verankert. De term ’token’ valt onder de definitie van ‘digitaal recht’. Eerder plaatsten wij al een bericht waarin President Poetin aangaf dat hij wil dat de overheid nog voor juli 2019 cryptocurrency regulatie realiseert. Het document beschrijft transacties en het gebruik van ‘self-fulfilling’ -transacties (smart contracts). Daarnaast bevat de wetswijziging ook een aantal andere definities in de digitale economie, waaronder de legalisatie van het verzamelen en verwerken van grote reeksen onpersoonlijke informatie (big data). Voor big data intro introduceert het nieuwe artikel 783.1, van het Burgerlijk Wetboek van de Russische Federatie, de constructie van een overeenkomst over het aanbieden van informatiediensten. Tegelijkertijd wordt bepaald dat, in het belang van de partijen die bij de transactie betrokken zijn, het contract kan worden met de verplichting om geen acties te ondernemen, waardoor de overgedragen informatie met derden kan worden gedeeld. Wat echter opvalt is dat bepalingen met betrekking tot cryptocurrencies zijn uitgesloten van het wetsvoorstel. Wat nu volgt is dat president Poetin de aangenomen wet binnen 14 dagen dient te ondertekenen en uitvaardigen. Echter kan hij de wet ook weigeren of terugsturen voor herziening. Wanneer hij de wet aanneemt, zal de wet vanaf 1 oktober 2019 van kracht gaan. Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!