SEC: Stablecoins kunnen wellicht als effecten gezien worden

De senior adviseur voor digitale activa bij de Amerikaanse Securities and Exchanges Commission (SEC), Valerie Szczepanik, heeft opgemerkt dat stablecoins problemen zouden kunnen ondervinden onder de huidige effectenwetgeving. Dit schreef de blockchain-gerelateerde nieuwswebsite, Decrypt, op zaterdag 16 maart. Szczepanik, ook bekend als de Crypto Czar, werd in juni 2018 benoemd tot adjunct-directeur van de divisie Corporation Finance en tevens als senior adviseur voor de afdeling digitale activa en innovatie. Tijdens haar verklaring over stablecoins, verdeelde zij deze over 3 verschillende categorieën:
  1. Stablecoins die gekoppeld zijn aan echte activa zoals goud of onroerend goed.
  2. Degenen die gebonden zijn aan de fiat-valuta (fiat worden in reserves gehouden).
  3. Degene die gebruik maken van marktfinancieringsmechanismen om de prijs stabiel te houden.
Szczepanik legde de laatste soort uit:
“Ik heb stablecoins gezien die beweren de prijs te beheersen door middel van één of ander prijsmechanisme, ongeacht of het gekoppeld is aan de uitgifte, creatie of aflossing van een ander type digitaal activum dat eraan verbonden is, of dat het op de één of andere manier wordt gecontroleerd door vraag en aanbod, om de prijs binnen een bepaalde marge te houden.”
Vervolgens zei ze dat, sinds een centrale partij de prijsschommelingen controleert, de laatste soort stablecoins “mogelijk het land van effecten betreed.” Ze geeft aan dat, als kopers een bepaalde winst of als de prijs gegarandeerd wordt, de token een effect kan zijn. Uiteindelijk legde ze uit, het maakt de SEC niet uit of het activum als een stablecoin of iets anders wordt bestempeld, de SEC zal projecten altijd op hetzelfde niveau van controle onderwerpen. Ze merkte op:
“Niet om cliché te klinken, maar we hebben liever dat projecten naar ons toe komen en vragen om toestemming, of met ons komen praten voordat ze iets doen, in plaats van dat ze iets doen waar ze achteraf spijt van hebben.”
Ben je benieuwd naar het laatste Crypto Nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!