Voormalig CEO Mt. Gox krijgt voorwaardelijke straf

De voormalige CEO van Mt. Gox, Mark Karpeles, heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen, nadat hij schuldig is bevonden aan het knoeien met financiële gegevens. Het nieuws werd gemeld door Bloomberg op vrijdag 15 maart. Mt. Gox werd gehackt in 2011 en er zijn ongeveer 24.000 schuldeisers gemeld. De daaropvolgende ineenstorting van de beurs, in het begin van 2014, leidde tot het verlies van een gerapporteerde 850.000 Bitcoin (BTC), die op dat moment geschat werd op $460 miljoen (nu ongeveer $3,3 miljard). De rechtbank in Tokio heeft, naar verluidt, Karpeles schuldig bevonden aan het vermengen van zijn persoonlijke financiën met die van de exchange, om de verliezen van het platform te verbergen. Hij ontving een gevangenisstraf van twee en een half jaar. Deze hoeft hij niet uit te zitten, tenzij hij binnen vier jaar opnieuw een overtreding begaat. De rechtbank heeft echter Karpeles vrijgesproken van vermeende verduistering door te verklaren dat:
“De beschuldiging van het knoeien met elektronische bestanden is waar gebleken en verdient straf, maar er is geen strafbaar bewijs van verduistering.”
Hoewel de kosten voor fraude en verduistering niet rechtstreeks verband hielden met de diefstal, heeft het gedrag van Karpeles tot de verdenking geleid. In de zomer van 2015, net voordat de aanklacht tegen hem werd ingediend, vond Karpeles naar verluidt 200.000 van de ontbrekende BTC in cold storage. Bloomberg citeerde het hof door te verklaren dat het “niet lichtzinnig kon kijken naar de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van de verdachte”, en beschuldigde Karpeles er van dat hij “enorme schade toegebracht heeft aan het vertrouwen van zijn gebruikers”:
“Er is hier is geen excuus voor de verdachte, die een ingenieur is met vakkennis, om zijn status en autoriteit te misbruiken om slimme criminele handelingen uit te voeren.”
Sinds zijn rechtszaak in juli 2017 is begonnen, blijft Karpeles zeggen dat hij onschuldig is en hij beschuldigt het Japanse rechtssysteem, dat volgens Bloomberg een veroordelingspercentage van 99% heeft, van een oneerlijke behandeling. Hij beweert dat hij maandenlang, zonder ondervraging, te zijn verhoord en gedwongen werd in het ondertekenen van een bekentenis. Ben je benieuwd naar het laatste Crypto Nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!