Nederlands minister van Financiën krijgt advies voor licentiesysteem voor cryptodiensten

Wopke Hoekstra, de minister van Financiën van Nederland, heeft het officiële advies gekregen om een licentiesysteem voor cryptodiensten te introduceren. Dit meldt de NOS op 18 januari 2019. Hoekstra heeft, na verluidt, begin vorig jaar advies gevraagd over cryptocurrencies van de Autoriteit Financiële Markten en van de Nederlandsche Bank. De minister kondigde aan dat hij onmiddellijk, na ontvangst van het advies, het advies heeft opgevolgd. Echter heeft de afgenomen crypto-speculatieve “gekte” de acties om beleggers te beschermen minder urgent gemaakt. Als gevolg van de minder dringende noodzaak wordt de nadruk gelegd op de voorkoming van het witwassen van geld en terrorismefinanciering via cryptocurrencies. De Financial Intelligence Unit van Nederland stelde vast dat het aantal ongebruikelijke transacties met cryptocurrencies is gestegen van gemiddeld 300 tot 5.000 per jaar.

Licentiesysteem

Het voorgestelde vergunningensysteem zou van crypto-exchanges en wallet-leveranciers vereisen om de transacties van hun klanten te bewaken en verdachte activiteiten aan de autoriteiten te melden. De exchanges zullen ook informatie over hun klanten moeten verzamelen en opslaan om deze, in het geval van een onderzoek, aan de autoriteiten te kunnen overhandigen. De centrale bank van Nederland heeft aangekondigd dat de bedrijven zullen worden getest voordat ze de licentie krijgen, om te controleren of ze aan de vereisten kunnen voldoen.

Een stap terug

Richard Kohl, een bestuurslid van Stichting Bitcoin, heeft verklaard dat de maatregel “dramatisch is voor jonge innovatieve bedrijven”, en definieert de nieuwe regelgeving als een grote stap terug in de lokale innovatiecultuur. Verder verwacht hij dat de nieuwe verordening grote hoeveelheden papierwerk en grote uitgaven voor de bedrijven met zich mee zal brengen om aan de regels te blijven voldoen. Dit alles zal, volgens Kohl, grote concurrentienadelen veroorzaken in vergelijking met grote gevestigde partijen zoals banken. Kohl heeft naar verluidt ook verklaard dat er te weinig onderzoek is gedaan naar de daadwerkelijke gevaren van cryptocurrencies, en dat hij vindt dat de genomen maatregelen te extreem zijn. Hij wees ook op zijn bezorgdheid over andere mogelijke gevolgen van de vereiste van de opslag van gebruikersgegevens:
Banken en financiële instellingen moeten al klant- en transactie-informatie bijhouden. U vraagt ​​zich misschien af ​​hoe goed onze persoonlijke informatie wordt beschermd en gebruikt, bijvoorbeeld hoe de Chinese overheid alle transacties van alle burgers wil kunnen volgen.”
In een eerder artikel van CryptoBenelux, gaf de AFM al aan dat het twijfels had of beheerders van beleggingsinstellingen in crypto’s kunnen voldoen aan de vergunningeisen, onder meer vanwege de risico’s die zijn verbonden aan crypto’s en het beheer daarvan. Ben je benieuwd naar het laatste Crypto Nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!