Polen kijkt naar belastingen voor crypto-traders

Er gaan momenteel geruchten rond dat Polen aan het kijken is naar belastingen voor crypto-traders. Dit zou neerkomen op een percentage van 19% in 2019.

Hetzelfde als de aandelenmarkt

Vanaf dit jaar zal de belastingdienst transacties in cryptocurrency op dezelfde manier behandelen als inkomsten uit de aandelenmarkt. In sommige gevallen is het belastingtarief echter lager voor crypto-beleggers. Marcelina Szwed-Ziemichód, belastingadviseur van het belastingadvieskantoor MSZTax, zei het volgende:
“In de praktijk betekent dit dat het belastingtarief zal worden verlaagd van 32% naar 19%, voor de beleggers diens inkomsten de eerste belastingdrempel (van 85.528 PLN) overschrijden.”
Sommige marktspelers waren echter van mening dat het opleggen van inkomstenbelasting op inkomsten uit de verkoop van cryptocurrencies niet realistisch is.

Informatie vanuit exchanges

prof. Krzysztof Piech, de directeur van het Blockchain Technology Center aan de Lazarski Universiteit in Warschau, vertelt het volgende:
“Over vijf jaar, omdat de belastingautoriteiten zoveel tijd hebben voordat belastingverplichtingen aflopen, zullen belastingkantoren overduidelijk informatie verkrijgen van cryptocurrency-exchanges, inclusief de buitenlandse.”
Volgens Piech zullen de belastingautoriteiten hoogstwaarschijnlijk hun vermogen, om cryptocurrency-transacties van Poolse belastingbetalers te volgen, blijven vergroten.

Met terugwerkende kracht

Hij ging verder met het volgende:
“Er gaat niets verloren op de blockchain en een transactie die er ooit op wordt vastgelegd, zal daar blijven, waardoor de maatschappij, haar financiële stromen, op een efficiëntere manier kan controleren dan in het traditionele banksysteem.” “Zelfs als de belastingautoriteiten momenteel niet over de juiste software beschikken om transacties te volgen en big data te analyseren, dan kunnen ze dit in de toekomst alsnog controleren.”
Het ministerie van Financiën van het land, met een bevolking van ongeveer 40 miljoen, geeft toe dat ze nog niet weten hoeveel mensen er momenteel cryptocurrencies verhandelen in Polen. Ben je benieuwd naar het laatste Crypto Nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!