G20 bespreekt cryptocurrencies in verklaring

Leden van de G20, een internationaal forum voor de regeringen en centrale banken van landen met ontwikkelde en ontwikkelende economieën, hebben cryptocurrencies behandeld in hun recente verklaring over duurzame ontwikkeling van de wereldeconomie.

Crypto is belangrijk, echter is regelgeving dat ook

De verklaring gaf het volgende aan dat crypto belangrijk is, maar het moet worden onderzocht evenals de belastingwetgeving. Hoewel de G-20 erkent hoe belangrijk de cryptocurrency industrie voor de wereldeconomie is, hebben zij ook opgemerkt dat anti-money laundering (AML) en antiterrorismemaatregelen zal moeten introduceren volgens de normen van Financial Action Task Force (FATF). Dit is een intergouvernementeel orgaan dat gevormd is om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme te bestrijden.
“We zullen crypto-activa reguleren en de financiering van terrorisme tegengaan volgens de FATF-normen en we zullen, waar nodig, andere reacties overwegen.”
Verder hebben G20-deelnemers, in hetzelfde segment van de verklaring, een positief standpunt ingenomen ten aanzien van niet-bancaire financiële instellingen, wijzend op de potentiële voordelen van de technologie in de financiële sector, mits de tech-innovators de bijbehorende risico’s managen:
“We kijken uit naar verdere vooruitgang bij het bereiken van veerkrachtige niet-bancaire financiële intermediatie. We zullen onze inspanningen opvoeren om ervoor te zorgen dat de potentiële voordelen van de technologie in de financiële sector kunnen worden gerealiseerd, terwijl risico’s worden gemitigeerd.”

Internationale belastingheffing

Er is echter meer nieuws met betrekking tot crypto afkomstig van de internationale top. Op 2 december meldde het Japanse nieuwsbedrijf Jiji dat de G-20-landen ook hebben opgeroepen tot internationale belastingheffing op cryptocurrencies. Volgens de publicatie wordt in de definitieve tekst, van een document dat door de leiders van de G20 gezamenlijk is opgesteld, een belastingstelsel voor grensoverschrijdende elektronische betalingsdiensten geschetst. Het artikel specificeert dat, onder de huidige wetgeving, buitenlandse bedrijven die “geen fabriek of een andere basis in Japan hebben” niet belast kunnen worden door de lokale overheid, terwijl de leiders van de G20 proberen om een belastingstelsel voor grensoverschrijdende elektronische handel op te bouwen. Na het overwegen van de voorstellen van elke lidstaat, zal het naar verwachting tegen 2020 worden ingevoerd. De kwestie zal naar verluidt volgend jaar worden besproken. Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.