Europese Autoriteit voor Effecten en Markten verlengd beperkingen CFD’s

De ESMA, Europese Autoriteit voor Effecten en Markten, heeft besloten om de beperkingen voor CFD’s, inclusief crypto-gebasseerde CFD’s, te verlengen. De ESMA heeft zijn beslissing aangekondigd via een officieel persbericht op vrijdag 28 september Volgens het persbericht, zullen de beperkingen, die oorspronkelijk op 1 augustus in werking zijn getreden, met ingang van 1 november met nog eens drie maanden worden verlengd. Het bureau heeft zijn beslissing gerechtvaardigd met termen als “aanzienlijke bezorgdheid en beleggersbescherming.”

CFD in het kort

CFD’s zijn contracten tussen kopers en verkopers. Wat speciaal is aan dit contract is dat je kan handelen op financiële markten zonder dat je daadwerkelijk de onderliggende waarde koopt of verkoopt. Een contract for difference is een soort afspraak tussen aanbieder en koper om het waardeverschil van een onderliggend goed tussen nu en de toekomst met elkaar te verrekenen. De prijs waartegen een CFD verhandeld wordt zal altijd overeenkomen met de huidige marktprijs van de onderliggende waarde. Stel je koopt Apple CFD’s, dan zal de waarde van uw CFD verhoogd worden als de prijs, van de aandelen van Apple, stijgt. Als de prijs daalt, dan daalt de prijs an uw CFD’s ook. Echter heb je met CFD’s de mogelijkheid om long of short te gaan. Long betekent dat je inzet op een prijsstijging en short betekent dat je inzet op een prijsdaling. Daarnaast kunt u werken met verschillende hefbomen. Dit betekent dat je, met een hefboom van 1/50, voor bijvoorbeeld 100 aandelen van $100,- niet $10.000,- hoeft te betalen maar $200,-. Dit betekent wel dat je winst en verlies ook met een hefboom van 1/50 berekent wordt. Je kan dus snel geld verdienen of verliezen.

De beperkingen van ESMA

In januari heeft de ESMA een oproep tot bewijsmateriaal gepubliceerd waarin een mogelijke inmenging in digitale-munten-CFD’s werd overwogen. De krant stelde dat de volatiliteit van cryptocurrency-prijzen twijfels deed rijzen over voldoende beleggersbescherming. In maart versterkte de ESMA haar vereisten voor CFD’s. “Vanwege de specifieke kenmerken van cryptocurrencies als een activaklasse zal de markt voor financiële instrumenten die blootstelling bieden aan cryptocurrencies, zoals CFD’s, nauwlettend worden gemonitord en ESMA zal beoordelen of striktere maatregelen nodig zijn.” Sinds augustus zijn de limieten op de hefbomen vastgesteld op 2:1. Dit betekent dat crypto-beleggers, bij het openen van een trade, minstens de helft van het bedrag moeten bezitten. Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!