Wat is staking in crypto en hoe gebruik je het om passief inkomen te genereren

LET OP! Dit is een betaald persbericht.

De meest gangbare manier om winst te maken met cryptocurrencies is door crypto te kopen wanneer de prijzen laag zijn en ze te verkopen wanneer ze stijgen, net zoals met elke andere investering. Maar dit is niet de enige manier, en crypto-investeerders zouden moeten zoeken naar manieren om passief inkomen te genereren uit hun activa.

Een van de manieren om dat te doen, heet staking, en het is een interessante technologische en financiële onderneming. Het proces maakt gebruik van de innovatieve blockchain-technologie en behandelt crypto-investeringen net als elke hoogrenderende spaarrekening.

Wat is staking?

Staking is de term die wordt gebruikt om het proces te beschrijven waarbij cryptocurrency-activa worden vergrendeld zodat ze de werking van blockchain-technologie ondersteunen. Degenen die hun crypto op deze manier inzetten, verdienen na verloop van tijd meer crypto.

Cryptocurrencies maken gebruik van een consensusmechanisme voor bewijs van aandeel. Netwerkdeelnemers zetten een deel van hun eigen crypto-activa in om het systeem te ondersteunen bij het valideren van transacties. Websites zoals CryptoManiaks.com kunnen gebruikers voorzien van een meer gedetailleerde handleiding over de technische kant van dit mechanisme.

Dit proces wordt niet door alle cryptocurrencies gebruikt, maar door bijvoorbeeld Ethereum en Solana, bekend om hun brede toepassingen, wel.

Wat is Proof of Stake validation?

In Proof of Stake (PoS) blockchains worden validators gekozen om nieuwe blokken te creëren op basis van het aantal tokens dat ze bezitten en bereid zijn als onderpand te “staken”. Een gebruiker staked zijn token en geeft daarmee aan dat hij wil deelnemen aan het netwerk.

Dit proces vereist minder middelen en minder werk dan de alternatieve methode genaamd Proof of Work. Die laatste methode maakt gebruik van mining waarbij gebruikers computationele puzzels moeten oplossen. Naarmate cryptocurrencies populairder werden, moest de industrie een oplossing vinden voor de milieuzorgen die voortkwamen uit het energieverbruik dat mining vereiste. Proof of stake was het antwoord.

Voordelen van staking?

Er zijn veel voordelen van staking voor eindgebruikers, zowel op technisch vlak als financieel.

Passief inkomen genereren

Staking biedt investeerders de kans om passief inkomen te genereren. Dit is anders dan alleen investeren en de activa verkopen. Het is een bron van doorlopend inkomen en het vereist niet dat investeerders de markt nauwlettend in de gaten houden.

Veiligheid en netwerkintegriteit

Degenen die een belang hebben in het blockchain-netwerk hebben ook een belang bij de veiligheid en integriteit ervan. De tokens die de investeerders als onderpand gebruiken, motiveren hen om te investeren in het beste belang van het netwerk. Op de lange termijn, hoe meer investeerders deelnemen aan staking, hoe betrouwbaarder en betrouwbaarder het netwerk wordt.

Actieve deelname

Staking maakt van investeerders iets meer dan alleen passieve investeerders. Iedereen die zijn tokens inzet, wordt een actieve deelnemer in de stabiliteit van het netwerk. Dit helpt het netwerk bij het valideren van transacties en het creëren van nieuwe blokken in de blockchain.

Dit stelt investeerders in staat een dieper begrip te krijgen van hoe het netwerk werkt. Op de lange termijn kan dit helpen bij het nemen van betere investeringsbeslissingen.

Potentieel hoog rendement

Traditionele beleggingsopties zoals aandelen en obligaties zijn meestal veilige investeringen, maar bieden een laag rendement. Ze zijn daarom een langetermijnvoorstel vergelijkbaar met spaar- of pensioenplannen. Aan de andere kant is staking vergelijkbaar met angel investing, omdat het potentieel heeft om in relatief korte tijd potentieel hoge rendementen te bieden.

Staking is daarom een manier om snel je crypto-activa te laten groeien met een hoog jaarlijks rendement zonder dat je nauw betrokken hoeft te zijn bij de industrie.

Wat zijn de risico’s van crypto staking?

Crypto staking is geen manier om gratis geld te krijgen en het brengt risico’s met zich mee, zoals bij elke investeringsmogelijkheid. Investeerders moeten zich hiervan bewust zijn en hier rekening mee houden voordat ze besluiten aan crypto staking te beginnen.

Verkeerd platform

Er zijn tal van platforms die de kans bieden om te verdienen door aan staking te doen. Echter, niet al deze platforms zijn te vertrouwen en ze bieden ook niet allemaal dezelfde voorwaarden. Het is belangrijk voor investeerders om het platform zorgvuldig te bestuderen om oplichting te voorkomen.

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat het platform correct geregistreerd is en voldoet aan de juiste regelgeving. Op deze manier beschermen investeerders hun activa en hun langetermijnbelangen. Zelfs als niet-geregistreerde platforms aantrekkelijk lijken vanwege hun beloftes van hoge rendementen, is het het beste om bij de platforms te blijven die de wettelijke kanalen doorlopen.

Uiteindelijk is de reputatie belangrijk bij het kiezen van een cryptocurrency-platform. Als anderen slechte ervaringen hebben gehad met een bepaald platform, is de kans groot dat het geen vergissing is maar een kwestie van slecht beleid of slecht management.

Onderpand verliezen

Er bestaat een risico om het onderpand te verliezen dat je hebt geïnvesteerd. Dit kan gebeuren door kwaadwilligheid of nalatigheid. Soms handelen validators met slechte bedoelingen en proberen ze de tokens dubbel uit te geven. Er is een mechanisme dat dit voorkomt, genaamd slashing. Dit houdt in dat een deel van de tokens van de validator in beslag wordt genomen als straf.

Nalatig gedrag kan ook tot hetzelfde resultaat leiden. Bijvoorbeeld, het niet goed onderhouden van hun node, het ervaren van overmatige downtime of het niet updaten van de software zoals vereist, kan ertoe leiden dat je de tokens verliest die je als onderpand hebt gebruikt.

Marktvolatiliteit

De waarde van een cryptocurrency is niet gekoppeld aan een nationale bank of een andere traditionele en gecentraliseerde financiële instelling. Het wordt daarom overgelaten aan de marktkrachten en is volatieler dan traditionele fiatvaluta’s. Dit is iets waar investeerders zich bewust van moeten zijn wanneer ze deelnemen aan staking.

De bedragen die je verdient, kunnen in de loop van de tijd minder waard worden, maar ze kunnen ook meer waard worden. Daarom is het belangrijk om de markten in de gaten te houden en bij te houden hoe de cryptocurrencies presteren, zelfs als je hebt besloten passief inkomen te genereren in plaats van crypto te verhandelen.

Staking versus beleggen

Zowel staking als beleggen in cryptocurrency zijn geldige opties voor wie winst wil maken uit hun crypto-activa. Beiden hebben voor- en nadelen wat betreft potentiële winsten. Beleggen biedt lagere opbrengsten dan staking en is het meest geschikt voor mensen die gewoon willen kopen en wachten, net zoals bij elke andere langetermijninvestering.

Staking daarentegen biedt een hoger rendement, maar het brengt extra risico’s met zich mee, waarvan we er eerder een paar hebben genoemd. Zoals bij elke andere investering is het belangrijk om de mogelijke beloningen af te wegen tegen de risico’s, en uiteindelijk is het aan de investeerder om een beslissing te nemen.

Samenvatting

Staking biedt een interessante kans om winst te maken in de wereld van crypto zonder daadwerkelijk te investeren. Cryptocurrency-tokens worden gebruikt als bewijs van aandeel. Het maakt het blockchain-netwerk stabieler en betrouwbaarder. Degenen die hun tokens voor dit doel gebruiken, krijgen invloed op de werking van het netwerk en verdienen een winst in het proces.

Er zijn risico’s verbonden aan het proces en het is aan elke belanghebbende om te beslissen of de risico’s opwegen tegen de mogelijke hoge opbrengsten. De risico’s komen voort uit de volatiliteit van de cryptocurrency zelf, evenals uit het potentiële kwaadwillige gedrag van degenen die het netwerk gebruiken.

Disclaimer: Dit is een betaald persbericht. Cryptocurrencies zijn een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen, voordat ze acties ondernemen met betrekking tot het gepromote bedrijf of een van zijn genoemde ondernemingen of services. CryptoBenelux is niet verantwoordelijk, direct of indirect, voor enige schade of verlies dat veroorzaakt is door of in verband met het vertrouwen in goederen, diensten of inhoud die genoemd zijn in het persbericht.