De Europese Unie (EU) heeft zich al geruime tijd ten doel gesteld om het terrein van de regelgeving voor kunstmatige intelligentie (AI) te pionieren. Bovendien, na recente vooruitgang in het profileren als een belangrijke AI-regulator, stemden lidstaten en wetgevers er gezamenlijk mee in om elkaar te ontmoeten op woensdag 6 december.
Met als doel een goed gereguleerd beleid op te stellen voor het verplicht stellen van op AI gebaseerde systemen zoals ChatGPT, streeft de EU naar een overeenkomst om de rechten, privacy en gegevensbescherming van haar burgers te waarborgen.
De Europese Commissie, het uitvoerende orgaan van de EU, stelde twee jaar geleden een AI-wet voor met als primaire doel het reguleren van AI-systemen op basis van het risico dat ze vormden voor de burgers van het land. Vervolgens keurde het Europees Parlement de voorgestelde wet goed in juni van dit jaar.
Interessant genoeg richt de commissie zich nu op het opstellen van een overeenkomst tussen biometrische surveillance en de regulering van platforms zoals ChatGPT en Google Bard, onder anderen.
Tegelijkertijd staat het land ook op het punt vandaag om 14:00 uur GMT een vergadering te organiseren tussen de EU-leden en wetgevers. Bovendien worden de discussies rondom de overeenkomst voor AI-regelgeving naar verwachting voortgezet tot donderdag 7 december.
Bovendien is het noodzakelijk om tot een definitieve overeenkomst te komen voordat de regels worden geïmplementeerd, wat mogelijk de weg vrijmaakt voor goedkeuring tot wet vóór de Europese parlementsverkiezingen in juni van het komende jaar. Interessant genoeg benadrukte de Nederlandse minister van digitalisering, Alexandra van Huffelen, het belang van een compromis binnen de EU, met name met betrekking tot generatieve AI, tegen het einde van het jaar.
Ze vestigde de aandacht op wereldwijde belangstelling voor de kwestie, waarbij verschillende belanghebbenden zinvolle wetgeving over AI verwachten, waaronder General Purpose AI (GPAI).
Belangrijke meningsverschillen draaien om AI in biometrische surveillance en foundation-modellen zoals door Microsoft ondersteunde OpenAI en Google Bard. EU-wetgevers streven ernaar AI in biometrische surveillance te verbieden, maar regeringen zoeken uitzonderingen voor nationale veiligheid en militaire toepassingen. Daarnaast heeft een recent voorstel van Frankrijk, Duitsland en Italië, waarin wordt gepleit voor zelfregulering voor makers van generatieve AI-modellen, extra onzekerheid veroorzaakt.
Ondanks afzonderlijke voorbereidende vergaderingen kunnen onopgeloste verschillen het bereiken van een overeenkomst bemoeilijken, aldus bronnen die de voorkeur geven aan anonimiteit. Een ambtenaar vermeldde ook dat ongeacht de uitkomst van de vergadering, er nog veel ontwikkelingen nodig zijn om de AI-wereld binnen het land te revolutioneren.