Gerenommeerde investeerder verwacht ergste recessie van zijn leven

De gerenommeerde investeerder Jim Rogers, medeoprichter van het Quantum Fund samen met miljardair George Soros, heeft aangegeven dat hij verwacht dat de volgende recessie de ergste zal zijn in zijn leven. Hij zei het volgende:

“Je moet uiterst bezorgd zijn. Als je dat niet bent, weet je niet wat er gaande is.”

Rogers herhaalde vorige week in een interview met Real Vision zijn waarschuwingen over de grootste marktdaling en het verlies van de Amerikaanse dollar als de status van wereldwijde reservevaluta. Hij waarschuwde:

“De volgende bearmarkt zal de ergste zijn in mijn leven, omdat de schuld in de afgelopen 14 jaar enorm is toegenomen.”

Rogers herhaalde zijn eerdere verklaring dat de Verenigde Staten in 2008 een recessie doormaakte vanwege overmatige schuld. Hij wees erop dat sinds 2009 het schuldniveau wereldwijd enorm is gestegen. Hij merkte op:

“We moeten altijd bezorgd zijn over Washington. Ze hebben geen idee wat ze doen. En dat bewijzen ze elke dag.”

De investeerder gelooft ook dat de Amerikaanse dollar zijn status als ’s werelds reservevaluta zal verliezen. Bij het bespreken van de trend van de wereldwijde de-dollarisatie benadrukte hij dat talrijke landen actief op zoek zijn naar alternatieven voor de Amerikaanse dollar, mede vanwege zorgen over het aanzienlijke schuldprobleem. Bovendien merkte hij op dat het wapenfeit van de Amerikaanse dollar een stimulans creëert voor landen om minder afhankelijk te zijn van de USD. Hij waarschuwde:

“Je moet uiterst bezorgd zijn. Als je dat niet bent, weet je niet wat er gaande is.”

Rogers deelde mee dat hij “elke dag” op zoek is naar een alternatief voor de USD, omdat hij weet dat er “iets slechts” zal gebeuren op de valutamarkten in de komende twee of drie jaar. Onlangs zei hij dat de tijd van de Amerikaanse dollar ten einde loopt nu landen op zoek zijn naar alternatieven voor de USD.

De ervaren investeerder verwacht ook dat de rentetarieven wereldwijd zullen stijgen. Hoewel hij toegeeft dat hij niet weet hoe hoog centrale banken de rentetarieven zullen verhogen om de inflatie te beteugelen, benadrukte hij:

“De wereld heeft nog nooit zulke schulden, uitgaven en geldontwaarding gezien als in de afgelopen jaren. Dus er zal iets zeer, zeer verwoestends moeten gebeuren om dit probleem deze keer op te lossen.”

Hij sloot dan ook af met de volgende waarschuwing over een mogelijke recessie:

“Er zullen problemen zijn op alle markten – vastgoedmarkten, aandelenmarkten, obligatiemarkten, valutamarkten, alles.”