De Indiase minister van Financiën, Nirmala Sitharaman, heeft aangekondigd dat de Groep van 20, in de volksmond bekend als G20, overweegt om crypto als een collectief orgaan te reguleren. Sitharaman benadrukte de geavanceerde technologie achter cryptocurrencies en eiste dan ook een meer gecoördineerde inspanning om het ecosysteem te reguleren. Hij gaf het volgend aan:
“Crypto wordt sterk door technologie geleid en er is minder menselijke tussenkomst. We praten met alle naties dat als er regelgeving moet worden opgesteld, één land dat niet alleen kan doen. Dus we spreken met iedereen voor het opstellen van een Standard Operating Procedure (SOP) zodat deze effectief is. Dus deze maken allemaal deel uit van de discussie. Het proces van discussie is bezig in de G20.”
De G20 staat wereldwijd bekend als “het belangrijkste forum voor internationale economische samenwerking. Het speelt een belangrijke rol bij het vormgeven en versterken van de mondiale architectuur en het bestuur van alle belangrijke internationale economische kwesties.” Opvallend is dat India in december het voorzitterschap van de G20 voor 2023 op zich nam.
Voordat hij het presidentschap op zich nam, verklaarde de Indiase minister van Financiën het plan van het land om bepaalde standaardwerkwijzen (SOP’s) voor crypto in te voeren.
Crypto-reguleringsbesprekingen nemen toe
Vanwege de angst voor financiële instabiliteit die wordt veroorzaakt door het gebruik van cryptocurrencies, benadrukte Sitharaman de noodzaak van een robuust regelgevingskader, maar merkte tegelijkertijd op dat het geen prestatie was die een enkele natie zou kunnen bereiken. Wereldwijde samenwerking was in haar betoog de meest geschikte oplossing voor effectieve en efficiënte controle over het crypto-ecosysteem. Ze vroeg zich hardop af:
“Maar als het een kwestie is van platformen, het verhandelen van gecreëerde activa, het kopen en verkopen van winsten en, wat nog belangrijker is, deze landen in staat zijn om de geldhandel te begrijpen, zijn we dan in staat om vast te stellen waarvoor doel waarvoor het wordt gebruikt?”
Haar aanbeveling destijds vond weerklank bij leden van de G20 omdat hun landen soortgelijke zorgen deelden over de digitale activa-industrie.
India zit al een lange tijd te twijfelen tussen het volledig verbieden van cryptocurrencies of het ontwikkelen van een regelgevend kader voor de ontluikende activaklasse. De recente gebeurtenissen omtrent de implosie van FTX en verschillende faillissementen hebben de natie nogmaals op scherp gezet.