DeFi Nieuws
DeFi Nieuws
Op 12 januari 2009 stuurde Satoshi Nakamoto een transactie naar Hal Finney. In het eerste opzicht niets geks, want er worden dagelijks miljarden transacties gedaan. Echter was dit niet met ons gecentraliseerde geld (fiat), maar werd hier gebruik gemaakt van een gedecentraliseerd betaalmiddel genaamd Bitcoin. Sindsdien is de populariteit van Bitcoin alleen maar toegenomen en heeft dit enorme pieken en dalen gekend. Met de introductie van Bitcoin werd dan ook cryptocurrency en DeFi een feit.
Wat is DeFi?
Defi staat voor decentralized finance waarbij geen financiële afhankelijke tussenpersonen komen kijken. Bitcoin zelf is geen DeFi platform en wordt ook wel het goud binnen de cryptocurrency genoemd. Wanneer Bitcoin daalt dalen alle andere cryptocurrency’s en DeFi projecten ook. Daarom is de Bitcoin koers belangrijk binnen de cryptocurrency markt. Het doel van DeFi is om zonder tussen personen een transactie uit te voeren naar een ander. Dit wordt gedaan middels speciale adressen op een digitale wallet. De transacties zijn te volgen door het verstuur of ontvang adres op te zoeken en daarbij te zoeken naar de transactie zelf. Bovendien zijn DeFi coins of tokens minder beïnvloedbaar door inflatie. Dit komt omdat zij werken met een max supply, waarbij maar een bepaald aantal tokens kan worden gegenereerd. Wordt dit maximum bereikt? Dan komen er geen nieuwe tokens meer bij.
Waarom is DeFi zo belangrijk?
In eerste opzicht lijkt DeFi niet heel belangrijk. Veel werkende mensen houden zich niet bezig met investeringen en aandelen of zij beschikken niet over een hoog spaarsaldo. Echter zijn er heel veel mensen die zich hier wel mee bezig houden. Bij al die activiteiten zit een tussenpersoon waarop jij moet vertrouwen dat hij of zij niet met je geld ervandoor gaat. In het verleden is het echter al vaker voorgekomen dat deze personen niet altijd te vertrouwen zijn. Zo kan het zijn dat deze fondsen al het geld stiekem overboeken naar een eigen rekening en met het geld ervandoor gaan. Met een gedecentraliseerd systeem kun je dit tegen gaan, omdat alles binnen het systeem en dus ook elke transactie te zien is. Daarnaast hoef je deze tussenpersonen niet meer te betalen. Top investeringsfondsen vragen een aantal procent van je investering als tegemoetkoming voor de gemaakte kosten. Op een paar duizend euro is dit niet veel, maar op een paar miljoen kan dit oplopen tot duizenden euro’s.
Hoe werkt DeFi?
Bij DeFi maak je net als bij ouderwetse ruilhandel gebruik van twee goederen die je met elkaar wilt ruilen. Alleen doe je dat hier zonder gebruik te maken van fysiek geld, en gebruik je in plaats daarvan een digitale vorm van geld. Deze digitale vorm wordt direct naar jouw eigen adres gestuurd zonder dat er hierbij nog een derde persoon tussen komt. Al deze transacties zijn terug te halen op het blockchain netwerk, waardoor deze niet alleen op je eigen computer te vinden is, maar ook op de computer van een ander. Bovendien zijn deze transacties onomkeerbaar en is terugboeken of afzeggen is dus niet mogelijk.
DeFi via smartcontracts
Eerst werden DeFi projecten vooral opgezet op het ethereum netwerk (ETH20). Echter zijn sinds de enorme stijging van ethereum de transactiekosten meegestegen en dus is een project opstarten hierop niet de beste keuze. Investeerders betalen namelijk een redelijk hoge transactie fee per transactie. Daarom zijn er meer DeFi projecten gestart op andere cryptonetwerken. Een goed voorbeeld hiervan is het Bep20 netwerk van Binance coin. Hierop werd bijvoorbeeld het nu wereldwijd beroemde Safemoon op gezet.
Is DeFi op dit moment al veilig?
Het DeFi nieuws is niet aan te slepen en dat is niet voor niks. Sinds het begin van dit jaar zijn DeFi projecten ontploft en hebben zij enorme waardestijgingen meegemaakt. Hierdoor zijn deze soort munten een veel grotere rol gaan spelen binnen de cryptocurrency. Helaas heeft dit ook al enkele gevolgen gehad voor de veiligheid van deze projecten. Zo zijn er de afgelopen maanden een aantal projecten uitgekomen die oplichterij bleken te zijn. Hiermee zijn investeerders wereldwijd veel geld verloren. Echter zijn dit wel maar een paar projecten en zijn er nog steeds genoeg legitieme projecten. Je moet alleen weten hoe je deze kan vinden.
Hoe herken je een veilig DeFi project?
Om je te helpen met het vinden naar een legitiem DeFi project, is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Ten eerste dien je te kijken naar het project zelf. Is het een project waarin veel serieuze investeerders zitten? Zijn de plannen van het project openbaar? Wat is de toepassing van het project? Door hier naar te kijken krijg jij een beter beeld van een DeFi Project en kun je dus beter bepalen of het potentie heeft of niet.
Hoe zit het met DeFi in de toekomst?
Op het gebied van DeFi nieuws, zal er in de toekomst weinig veranderen. DeFi projecten blijven ongekend populair en er zijn ook al projecten met serieuze investeerders. Zo is er QNT, dat samenwerkingen gepland heeft staan met onder andere Amazon en Nvidia. Deze heeft in een korte tijd een enorm hoge marketcap heeft behaald. Wil jij de volgende boot van DeFi projecten niet missen? Houd dan onze nieuwspagina goed in de gaten met het laatste crypto nieuws inclusief DeFi!