Disclaimer: Dit is een betaald artikel, vanuit een externe partij. Cryptocurrencies zijn een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen, voordat ze acties ondernemen met betrekking tot het gepromote bedrijf of een van zijn genoemde ondernemingen of services. CryptoBenelux is niet verantwoordelijk, direct of indirect, voor enige schade of verlies dat veroorzaakt is door of in verband met het vertrouwen in goederen, diensten of inhoud die genoemd zijn in het persbericht.
Nu de aandelenmarkten volatiel blijven en Wall Street tekenen van verkrapping vertoont, richten veel cryptobeleggers hun aandacht op Bitcoin. De vraag die steeds vaker wordt gesteld, is of Bitcoin in tijden van marktstress een veilige haven kan bieden, vergelijkbaar met goud. We analyseren of de oudste cryptocurrency bestand is tegen een beurscrash en of het zich kan profileren als een stabiele waardeopslag in turbulente tijden.
Bitcoin als digitaal goud
Bitcoin wordt vaak vergeleken met goud vanwege zijn schaarste en decentrale karakter. Waar goud door de eeuwen heen als een veilige haven is beschouwd, heeft Bitcoin een groeiende reputatie als digitaal alternatief. Beide activa hebben een beperkte voorraad – goud door natuurlijke schaarste en Bitcoin door zijn vaste limiet van 21 miljoen munten.
Tijdens economische onzekerheid en inflatie zoeken beleggers naar activa die hun waarde kunnen behouden. In het verleden heeft Bitcoin in sommige gevallen een omgekeerde correlatie met traditionele markten laten zien, wat de hypothese ondersteunt dat het een bescherming kan bieden tegen economische neergang. Toch is de digitale munt nog steeds volatieler dan goud en traditionele veilige havens.
Wat betekent een beursdaling voor Bitcoin?
Historisch gezien heeft Bitcoin zich niet altijd als een veilige haven gedragen. Tijdens grote correcties op de aandelenmarkten in het verleden, zoals in maart 2020 tijdens de coronacrash, daalde de waarde van Bitcoin samen met andere risicovolle activa. Dit suggereert dat beleggers in tijden van paniek nog steeds de neiging hebben om liquiditeit te zoeken en Bitcoin te verkopen, wat leidt tot scherpe koersdalingen.
(Afbeelding: Coinmarketcap)
Echter, naarmate Bitcoin volwassener wordt en meer institutionele acceptatie krijgt, zou dit patroon kunnen veranderen. Grote instellingen beginnen Bitcoin steeds meer op te nemen in hun portefeuilles, wat de digitale munt mogelijk minder afhankelijk maakt van speculatieve handel en meer vergelijkbaar met traditionele beschermingsactiva.
Nathan Civile over Bitcoin als veilige haven. Nathan Civile, directeur van Freedom24 Nederland, zegt hierover:
“Voor Bitcoin versterkt zijn rol als ‘digitaal goud’ zijn status als beschermend activum en waardeopslagmiddel. Met een groeiende institutionele acceptatie en het Trump-effect kan BTC profiteren van een grotere acceptatie door traditionele financiële instellingen. Belangrijke gebeurtenissen zoals de goedkeuring van een Bitcoin-gebaseerde ETF of de integratie ervan in overheidsfondsen kunnen de prijs richting de $150.000 duwen, mits het economische klimaat gunstig is.
XRP richt zich daarentegen op internationale betalingen en samenwerking met financiële instellingen. Na de overwinning van Ripple op de SEC wint XRP opnieuw aan momentum. De bruikbaarheid ervan bij het verlagen van transactiekosten voor internationale betalingen maakt het een potentiële leider in financiële systemen en fintech. Als de wereldwijde samenwerkingen van Ripple zich blijven uitbreiden, kan de prijs van XRP oplopen tot $5-$8.”
Invloed van macro-economische factoren
Naast institutionele adoptie spelen macro-economische factoren een belangrijke rol bij het bepalen van Bitcoin’s toekomst als veilige haven. Factoren zoals rentetarieven, inflatie en monetaire beleidsmaatregelen beïnvloeden de risicobereidheid van beleggers.
(Afbeelding: Coinshares)
Als bijvoorbeeld de Federal Reserve de rente verhoogt, kunnen beleggers de voorkeur geven aan traditionele veilige havens zoals goud en staatsobligaties, in plaats van Bitcoin. Omgekeerd, als centrale banken het monetaire beleid versoepelen en inflatie stijgt, kan de aantrekkingskracht van Bitcoin als waardebehoud toenemen.
De rol van regelgeving
Een andere cruciale factor is regelgeving. Trump heeft zich in het verleden gemengd in de cryptomarkt en is geen uitgesproken voorstander van Bitcoin geweest. Als hij opnieuw aan de macht komt, kunnen beleidswijzigingen invloed hebben op de markt. Een gunstige regelgevingsomgeving kan de adoptie van Bitcoin door grote financiële instellingen versnellen, terwijl strengere regels juist de groei kunnen belemmeren.
Wat betekent dit voor beleggers?
Beleggers die Bitcoin beschouwen als een alternatieve veilige haven moeten rekening houden met zowel de voordelen als de risico’s. Hoewel Bitcoin steeds meer institutionele acceptatie geniet en eigenschappen van goud deelt, blijft het een relatief jonge en volatiele activaklasse.
Voor beleggers die Bitcoin willen toevoegen aan hun portefeuille, kan een gediversifieerde strategie verstandig zijn. Het spreiden van beleggingen over verschillende activa kan helpen om risico’s te beperken. Beleggers die willen inspelen op de ontwikkelingen rondom Bitcoin kunnen dit overwegen via een betrouwbare platform voor aandelenhandel.
Digitaal goud
Hoewel Bitcoin vaak wordt aangeduid als ‘digitaal goud’, heeft het zich nog niet volledig bewezen als een stabiele veilige haven in tijden van marktcrashes. De toenemende institutionele acceptatie en macro-economische factoren kunnen Bitcoin’s rol in beleggingsportefeuilles verder versterken, maar volatiliteit blijft een uitdaging.
Beleggers die Bitcoin als bescherming tegen een beursdaling willen gebruiken, moeten zich bewust zijn van de risico’s en kansen. Regelgeving, macro-economische trends en marktsentiment zullen bepalend zijn voor de toekomst van Bitcoin als een veilige haven in turbulente tijden.
Disclaimer: Dit is een betaald artikel, vanuit een externe partij. Cryptocurrencies zijn een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen, voordat ze acties ondernemen met betrekking tot het gepromote bedrijf of een van zijn genoemde ondernemingen of services. CryptoBenelux is niet verantwoordelijk, direc t of indirect, voor enige schade of verlies dat veroorzaakt is door of in verband met het vertrouwen in goederen, diensten of inhoud die genoemd zijn in het persbericht.