De Europese Centrale Bank (ECB) houdt vast aan haar doelstelling om de inflatie dit jaar terug te brengen naar 2%, ondanks de nieuwe onzekerheden die de terugkeer van Donald Trump naar het Witte Huis met zich meebrengt voor de wereldhandel en economische stabiliteit.
Op 22 januari sprak ECB-bestuursraadlid Olli Rehn namens de ECB en bevestigde hij dat de beperkingen van het monetaire beleid halverwege het jaar mogelijk zouden eindigen, wat de verwachte stabilisatie van de inflatie zou ondersteunen. Hij merkte op:
“Oorlogen en handelsbeleid veroorzaken momenteel grote onzekerheid in de economie. De wereldwijde economische groei is echter geleidelijk aan sterker geworden in 2024 en de verwachting is dat de gematigde groei in 2025 zal aanhouden. De economische vooruitzichten voor de eurozone blijven gematigd, hoewel ze toenemen.”
Rehn benadrukte dat de ECB de inflatietrends, de kerninflatie en de effectiviteit van haar beleid nauwlettend in de gaten houdt. Hij wees op de risico’s van geopolitieke spanningen en handelsverstoringen: “De dreiging van een handelsoorlog en de daaruit voortvloeiende verstoring van de internationale handel vormen een risico op stijgende prijzen”, zei hij, en voegde eraan toe dat wereldwijde instabiliteit verdere gevolgen zou kunnen hebben voor de energie- en transportkosten.
Renteverlagingen golven door Europa
De ECB heeft de rentetarieven geleidelijk verlaagd om economische druk te verlichten, met een daling van de belangrijkste rente van 4% naar 3% sinds juni. Rehn kondigde aan dat de ECB in december besloot de tarieven verder te verlagen, met meer verlagingen in de komende maanden in het verschiet.
De effecten van deze renteverlagingen zijn al merkbaar in de eurozone. De 12-maands Euribor, een belangrijke referentie voor leningen, is gedaald tot 2,5%, een daling van 1,7 procentpunt sinds de piek eind 2023. Dit heeft geleid tot lagere leenkosten voor huishoudens en bedrijven, vooral in landen als Finland, waar variabele renteleningen gekoppeld aan Euribor gebruikelijk zijn. Volgens Rehn ondersteunt dit de economische groei en verlicht het de financiële lasten.
Trumps handelspolitiek brengt grote risico’s
De terugkeer van Trump heeft de vrees voor een handelsoorlog tussen de VS en de EU nieuw leven ingeblazen. In een Truth Social-bericht op 22 januari noemde Trump de EU “heel, heel slecht” voor de Amerikaanse handel, wat zorgen opriep over mogelijke tarieven op Europese goederen. Dit zou enorme gevolgen kunnen hebben voor de eurozone-economieën, met Finland als een voorbeeld waar de export naar de VS 13% van de totale handel uitmaakt.
Economen van de Bank of Finland schatten dat Amerikaanse importtarieven de groei van het Finse BBP in 2025 met 0,5 procentpunt kunnen verminderen. De Finse export, met een focus op investeringsgoederen en halffabricaten, is bijzonder kwetsbaar.
ECB-president Christine Lagarde erkende deze risico’s in een interview met Bloomberg op 21 januari maar benadrukte dat de ECB niet alleen op retoriek zal reageren. “We maken ons niet al te veel zorgen over het soort export van inflatie”, zei ze, en ze benadrukte dat de focus blijft op de inflatiedoelstelling van de ECB.
José Luis Escrivá, hoofd van de Spaanse centrale bank, deelde deze gevoelens en benadrukte de moeilijkheid om de impact van tarieven te voorspellen: “Het moeilijkste om te kalibreren is zelfs de impact van tarieven, omdat het sterk afhankelijk is van de reactie van derde landen”, zei hij.
Ondanks deze uitdagingen blijft Rehn optimistisch over de effectiviteit van het monetaire beleid van de ECB in het beheersen van de inflatie, maar hij benadrukt ook dat er geen reden is voor tevredenheid gezien de gematigde economische groei en de trage productiviteitsgroei.