Mensachtige robots ontwikkelen zich te snel dankzij AI

De ontwikkeling van mensachtige robots gaat met razende snelheid vooruit, dankzij de onstuitbare vooruitgang in kunstmatige intelligentie. Deze machines, ontworpen om menselijke vormen en functies na te bootsen, zijn geen onhandige prototypes meer die over eenvoudige taken struikelen. Ze zijn nu uitgerust met geavanceerde AI-systemen die hen in staat stellen echte taken uit te voeren, van productielijnen tot magazijnwerk. En hier komt het: sommige analisten denken dat deze robots tegen het einde van het decennium op grote schaal menselijke werknemers kunnen vervangen.

“Doorbakken in generatieve AI geven robots de mogelijkheid om te zien, denken en handelen,” zegt Rev Lebaredian, Nvidia’s VP van Omniverse en simulatietechnologie. Hij overdrijft niet. Sectoren zoals productie, detailhandel en logistiek onderzoeken al hoe humanoïde robots kunnen helpen om kritieke personeelstekorten op te vangen.

Een race van biljoenen dollars

Wall Street begint de economische mogelijkheden van mensachtige robots in te zien. Citigroup voorspelt dat de markt voor humanoïde robots in 2050 kan uitgroeien tot $7 biljoen, met meer dan 1,19 miljard van deze machines wereldwijd in gebruik. Morgan Stanley is iets conservatiever met een schatting van 63 miljoen robots in datzelfde jaar, terwijl Goldman Sachs een markt van $38 miljard verwacht tegen 2035. Analisten geloven dat mensachtige robots in marktpotentieel zelfs autonome voertuigen kunnen overtreffen.

De aandelenkoers van Tesla is al gestegen door hun werk aan AI en autonomie, maar het lijkt erop dat humanoïde robots een nog grotere kans vertegenwoordigen. Volgens Adam Jonas van Morgan Stanley zou de adoptiesnelheid van humanoïde robots die van robottaxi’s kunnen overtreffen, omdat deze machines direct repetitieve en gevaarlijke taken kunnen uitvoeren. Jonas zei:

“De urgentie om humanoïden op te schalen is voelbaar.”

De Tesla-wildcard

Tesla, onder leiding van de altijd controversiële Elon Musk, heeft zijn pijlen gericht op de humanoïde markt. De Optimus-robot van het bedrijf werd in 2021 voor het eerst onthuld, maar de mogelijkheden vielen toen tegen. Nu zijn Tesla’s ambities in robotica echter veel serieuzer. Musk beweert dat deze robots Tesla uiteindelijk een verbijsterende $25 biljoen waard kunnen maken.

Tesla’s nauwe banden met de binnenkomende Trump-regering zullen het bedrijf waarschijnlijk een enorme voorsprong geven. Analisten geloven dat federale steun voor robotica eerdere subsidies voor de halfgeleiderindustrie zou kunnen evenaren. Trumps harde immigratiebeleid zou ook de vraag naar automatisering kunnen stimuleren, wat Tesla’s robotica-divisie verder zou kunnen aanjagen.

Nvidia drijft de hersenen aan

Achter veel van deze mensactige robots staat Nvidia, de chipmaker die stilletjes de AI-ruimte domineert. Nvidia’s Project GR00T is een roboticaplatform dat alles omvat, van AI-modellen tot simulatietools. Bedrijven zoals XPeng, Boston Dynamics en andere robotica-leiders gebruiken dit platform om hun ontwikkeling te versnellen. Nvidia lanceerde eerder dit jaar de Jetson Thor supercomputer, speciaal ontworpen voor robots.

Deze technologieën zijn cruciaal omdat humanoïde robots een enorme rekenkracht nodig hebben om zich door mensgerichte omgevingen zoals huizen en werkplekken te bewegen. Volgens Lebaredian werkt het bedrijf aan GR00T-modellen voor bewegingsbesturing, coördinatie van het hele lichaam en sensing, die allemaal essentieel zijn voor humanoïde robots om effectief te kunnen functioneren.

De toekomst van consumententoepassingen

Hoewel fabrieken en magazijnen natuurlijke startpunten zijn, ligt de echte waarde van mensachtige robots in consumententoepassingen. Stel je voor dat robots op je kinderen letten, je huis schoonmaken of zelfs je avondeten koken. Sommige analisten geloven dat hier het grote geld te vinden is. Deze verandering zal echter niet overnacht gebeuren, maar de basis wordt al gelegd. Bedrijven zoals Xiaomi onderzoeken hoe robots naadloos in ons dagelijks leven geïntegreerd kunnen worden.