Op 14 november daalde de Bitcoin koers met 4,1% na de vrijgave van Amerikaanse inflatiecijfers die iets hoger uitvielen dan verwacht. Deze daling ging hand in hand met een daling in de S&P 500 index futures, die in vier uur tijd terugvielen van 6.023 naar 5.980.
Correlatie met aandelenmarkten en inflatiehedging
Deze gelijktijdige daling roept vragen op over de correlatie tussen Bitcoin en traditionele markten, en wanneer Bitcoin’s rol als inflatiehedge effectief zou kunnen worden. Hoewel de Producer Price Index (PPI) voor oktober een jaarlijkse stijging van 2,4% liet zien, iets boven de verwachte 2,3%, heeft dit de verwachtingen voor een renteverlaging door het Federal Open Market Committee (FOMC) in december niet veranderd. Toch groeit de scepsis over de mogelijkheid van de Federal Reserve om zijn renteverlagingen voort te zetten tot 2025.
Inflatiezorgen en Bitcoin’s rol
Historisch gezien heeft Bitcoin geprofiteerd van inflatiezorgen, maar de effecten werden in 2021 en 2022 gedempt door overheidsstimulansen en de balansuitbreiding van de Fed. Nu, met een relatief sterke arbeidsmarkt, blijven handelaren voorzichtig, anticiperend op mogelijke druk op de bedrijfswinsten.
Onder de nieuwe regering van Donald Trump zijn er tevens voorstellen voor kostenbesparingen en versterking van de dollar naar voren gekomen, wat op korte termijn risicovolle investeringen zoals Bitcoin zou kunnen beïnvloeden. Een voorbeeld is de mogelijke afschaffing van de belastingaftrek voor elektrische voertuigkopers, wat een daling van bijna 5% in Tesla’s aandelenkoers veroorzaakte op 14 november.
De benoeming van Elon Musk en Vivek Ramaswamy om een nieuw overheidsagentschap te leiden, bekend als het Department of Government Efficiency (DOGE), gericht op het stroomlijnen van bureaucratie, zou kunnen leiden tot banenverlies en minder beschikbare investeringsfondsen, met mogelijke gevolgen voor de aandelenmarkt en dus ook voor Bitcoin.
Bitcoin als alternatieve reserve-activa
Bitcoin dient als een alternatieve reserve-activa, vooral waardevol als valuta devalueert door uitbreiding van overheidsuitgaven. Als de Amerikaanse overheid erin slaagt haar uitgaven te beperken, zou de vraag naar Bitcoin als inflatiehedge kunnen afnemen. Echter, Bitcoin’s aantrekkingskracht als een censuurbestendig en transparant activum blijft, wat de vraag kan ondersteunen zelfs zonder directe concurrentie met de dollar.
Korte termijn marktdynamiek en langetermijn potentieel
Terwijl Bitcoin’s recente bewegingen in lijn lijken met die van de aandelenmarkt, blijven de fiscale uitdagingen in de VS bestaan. Dit zou de interesse in Bitcoin als een bescherming tegen inflatie kunnen blijven voeden, zelfs onder korte termijn druk.
Ondanks de huidige marktvolatiliteit, wordt Bitcoin’s koersdoel van $100.000 en daarboven gezien als haalbaar, aangezien de langetermijnwaarde van Bitcoin als een schaars digitaal activum blijft bestaan, zelfs te midden van kortetermijninflatiezorgen.